Na hlavný obsah

Japonsko zaradilo na zoznam komerčne lovených veľrýb ďalší druh vráskavca

Veľryby sú podľa tamojšej vlády dôležitým zdrojom potravy.

Japonsko zaradilo na zoznam komerčne lovených veľrýb ďalší druh vráskavca
Vráskavec myšok. Foto: ČTK/AP Photo/Polfoto/Benny F. Nielsen

Vráskavec myšok bude Japonskom zaradený na zoznam komerčne lovených druhov veľrýb. Rozhodla o tom vo štvrtok (9. 5.) tamojšia vláda, uviedol jej hovorca Jošimasa Hajaši. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Veľryby sú dôležitým zdrojom potravy a mali by sa využívať trvalo udržateľným spôsobom na základe vedeckých dôkazov,“ povedal Hajaši. „Je tiež dôležité, aby sa v Japonsku dedila tradičná kultúra stravovania,“ dodal.

Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb vo svojich teritoriálnych vodách a výlučných ekonomických zónach po tom, ako v roku 2019 vystúpilo z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC).

Podľa úradu pre rybolov japonskí rybári ulovili v minulom roku 294 vráskavcov malých, vráskavcov Brydeových a vráskavcov severných.

Spotreba veľrýb v Japonsku vyvrcholila začiatkom 60. rokov 20. storočia. Ďalej však nerástla, pretože iné druhy mäsa sa stali ľahšie dostupné.

Kritiku ochrancov prírody vyvolal krok Japonska, ktoré v roku 1987 začalo s lovom veľrýb na účely „vedeckého výskumu“. Snažilo sa tak obísť nariadenie IWC, ktoré zakázalo komerčný lov veľrýb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet