Na hlavný obsah

Globálne otepľovanie zrejme zapríčiní masovú migráciu jedovatých hadov, tvrdí štúdia

Presúvať sa budú do krajín, ktoré na nich nie sú pripravené.

Globálne otepľovanie zrejme zapríčiní masovú migráciu jedovatých hadov, tvrdí štúdia
Ilustračná snímka hada. Foto: Unsplash

Zmena klímy pravdepodobne povedie k masovej migrácii jedovatých hadov do nových regiónov a krajín, ktoré na ňu nie sú pripravené. Ich obyvatelia sa tak stanú zraniteľnejšími voči uštipnutiu.

Napísal to denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej sa najviac plazov pravdepodobne presunie zo susedných krajín do Nepálu, Nigeru, Namíbie, Číny a Barmy.

V štúdii vedci modelovali geografické rozšírenie 209 druhov jedovatých hadov, o ktorých je známe, že ohrozujú život ľudí. Chceli zistiť, kde by jednotlivé druhy mohli nájsť priaznivé klimatické podmienky do roku 2070.

Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Lancet Planetary Health migrácia najviac ohrozí ľudí v krajinách so strednými a nízkymi príjmami v južnej a juhovýchodnej Ázii, ako aj v niektorých častiach Afriky.

Zdvojnásobí sa výskyt niektorých druhov

Väčšina jedovatých hadov sa do roku 2070 menej rozšíri, pretože tropické a subtropické ekosystémy sa zmenšujú. Podľa štúdie sa však prirodzený výskyt niektorých druhov, ako napríklad zmije gabonskej, zvýši až o 250 percent.

Vedci tiež predpokladajú, že do roku 2070 sa viac ako zdvojnásobí výskyt zmije škvrnitej a rohatej.

„Keďže sa čoraz viac pôdy mení na poľnohospodárstvo a chov dobytka, prirodzené biotopy, od ktorých sú hady závislé, sa ničia a fragmentujú,“ uviedli autori štúdie. Niektoré druhy sa však dokážu prispôsobiť. Polia im totiž poskytujú nový zdroj potravy, napríklad hlodavce.

„Náš výskum ukazuje, že keď sa jedovaté hady začnú objavovať na nových miestach, je to varovný signál, aby sme začali premýšľať o tom, ako môžeme chrániť seba a svoje životné prostredie,“ dodali autori štúdie.

Hrozí viac uštipnutí hadom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že každoročne je 1,8 až 2,7 milióna ľudí uštipnutých jedovatými hadmi. To spôsobuje až 138-tisíc úmrtí a najmenej 400-tisíc amputácií a trvalých postihnutí.

V roku 2017 WHO zaradila uštipnutie hadom medzi zanedbávané tropické choroby s najvyššou prioritou.

„Teraz konečne lepšie chápeme, ako hady zmenia svoje rozšírenie v súvislosti so zmenou klímy. Existujú však aj vážne obavy, že uštipnú viac ľudí. A to ak budú častejšie vysoké teploty, silné dažde a záplavy, ktoré vytlačia hady a ľudí,“ povedala Anna Pintor, vedkyňa zo skupiny WHO pre zanedbávané tropické choroby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet