Na hlavný obsah

Jeho výroba je hotová alchýmia. Piešťanské bahno láka ľudí z celého sveta

Pomáha pacientom s rôznymi chorobami.

Jeho výroba je hotová alchýmia. Piešťanské bahno láka ľudí z celého sveta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bahno ako čierne zlato. Jeho liečivé účinky lákajú do Piešťan ľudí z celého sveta už 100 rokov. Pomáha pacientom s chorobami pohybového aparátu, nervovej sústavy aj pokožky. Odborníci jeho účinky prirovnávajú k minerálom z Mŕtveho mora.

Obtokové rameno pri Kúpeľnom ostrove je prírodným klenotom Piešťan. Jeho bohatstvom sú termálne pramene a sírne bahno. Liečivé bahno využívali ľudia aj v minulosti. Kurírovali ním aj zvieratá.

„Ľudia si vyhrabávali v štrkových brehoch rieky Váh takzvané kúpacie jamy. Vedeli miesta, kde im zo dna natečie termálna voda. Vystlali si ich čečinou, konárikmi, máčali sa tam,“ priblížila turistická sprievodkyňa v Piešťanoch Mária Michalčíková.

Moderné procedúry však spočívajú v úprave bahna. Ťažia ho z pontónovej lode čerpadlom. Výroba bahna je hotová alchýmia. Raz ročne ho presúvajú z Obtokového ramena do neďalekých jazierok, kde dozrieva.

Liečivým účinkom bahna z Piešťan sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Prúdenie minerálnej vody zmení bahno po chemickej aj biologickej stránke. „Zlepšujú sa jeho vlastnosti, stáva sa plastickejším, je schopné lepšie pôsobiť na klientov počas zápalov. Lepšie priľne na pokožku,“ spresnila Michalčíková.

Bahno slúži najmä pre ľudí s ochoreniami pohybového aparátu, napríklad na zábaly, no obľúbený je aj pobyt v bahnisku. Úspešnosť terapeutickej prírodnej pomôcky znázorňuje aj socha Barlolámača. V minulosti si mohli ľudia kúru dopriať aj doma.

„Je to lisované bahno, ktoré v minulosti kúpele distribuovali. Mohli ste si to kúpiť v lekárni na domácu kúru spolu s piešťanskou sírnou vodou. Doma ste to podľa návodu pripravili,“ ozrejmil historik Martin Kostelník.

Na Kúpeľnom ostrove je však stále voľne k dispozícii pitná kúra z liečivého prameňa. Obľube sa tešia aj komentované prehliadky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny