Na hlavný obsah

Záujem Slovákov o kúpele rastie. Ako sa do nich dostať a kedy liečbu uhrádza poisťovňa?

Kúpeľnú starostlivosť rozlišujú v indikačných skupinách.

Záujem Slovákov o kúpele rastie. Ako sa do nich dostať a kedy liečbu uhrádza poisťovňa?
Ilustrační snímka. Foto: RTVS

Záujem Slovákov o kúpeľnú starostlivosť rastie. Kúpele môžu pomôcť s regeneráciou po operáciách, taktiež aj so zlepšením chronického stavu, ale pre niekoho je to aj forma relaxu. Na finančnú stránku kúpeľov sme sa pozreli v relácii RTVS Peniaze.

V relácii RTVS Peniaze sme zisťovali, ako sa dá do kúpeľov dostať a kedy liečbu uhrádza poisťovňa:

„Kúpeľnú starostlivosť rozlišujeme v indikačných skupinách, ktoré máme rozdelené do typov A a B. Rozlišuje sa to v podstate podľa toho, či ide o chronické ochorenia, alebo kúpeľná starostlivosť priamo nadväzuje na regeneráciu po úraze a operáciách,“ povedala riaditeľka odboru schvaľovacích činností Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľudmila Kraus.

Spresnila, že kúpeľné pobyty sú v dĺžke trvania 21 dní alebo 28 dní. „Podľa toho sú aj nastavené procedúry, na každý deň tri,“ doplnila Kraus.

Poplatky rozlišujú podľa indikácií A a B. „V skupine A je to 1,70 eura na jeden deň kúpeľnej starostlivosti a v skupine B je to päť eur alebo 7,30 eura na jeden deň, čo záleží od sezóny. V prvom a štvrtom kvartáli roka je to nižšia suma (5 eur) a v druhom a treťom vyššia (7,30 eura),“ povedala riaditeľka odboru schvaľovacích činností VšZP.

Ubytovanie je v štandardnej izbe. „To znamená minimálne dvojlôžková izba a sociálne zariadenie môže byť mimo izby. Pokiaľ poistenec chce nadštandard, tak o to si už musí požiadať v kúpeľnom zariadení. A je tam, samozrejme, aj doplatok podľa sadzby daného zariadenia,“ doplnila Ľudmila Kraus.

Žiadosť posiela lekár

Žiadosť o kúpeľnú liečbu posiela poskytovateľ – odborný lekár, ktorý vypíše návrh na kúpeľnú starostlivosť. „Je rozdiel v tom, či návrh príde v papierovej podobe poštou, alebo elektronicky. Pri elektronickom návrhu trvá vybavenie žiadosti jeden až dva dni. Pri papierovej forme je legislatívna norma 30 dní,“ vysvetlila Ľudmila Kraus.

Upozornila, že treba sledovať aj dátum platnosti návrhu. „Posledný deň platnosti znamená, že dovtedy sa môže kúpeľná starostlivosť realizovať. Nie je to deň nástupu,“ uzavrela Kraus.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika