Na hlavný obsah

Kaštieľ pri Nitre patrí nemocnici, tá sa ho nevie zbaviť. Chátrajúcu pamiatku nemôže predať a na opravu nemá peniaze

Národná pamiatka slúžila ako sanatórium.

Kaštieľ pri Nitre patrí nemocnici, tá sa ho nevie zbaviť. Chátrajúcu pamiatku nemôže predať a na opravu nemá peniaze
Chátrajúci kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: RTVS

Hoci nitrianska Špecializovaná nemocnica nevyužíva historický kaštieľ v Horných Lefantovciach 15 rokov, ročne na jeho údržbu minie desaťtisíce eur. Peniaze ju stojí najmä mierne kúrenie počas zimy a strážna služba. Keďže chátrajúci kaštieľ je prioritným majetkom nemocnice, predať ho podľa zákona nemôže a na jeho opravu nemá peniaze.

V kaštieli v Horných Lefantovciach bolo prvé sanatórium na liečbu tuberkulózy na západnom Slovensku. Posledných 15 rokov je tento objekt prázdny. O jeho niekdajšom využití svedčí už len niekoľko starých nemocničných postelí a tabule na dverách.

„Pri príležitosti 20. výročia nemocnice v roku 1968 som našiel v starých dátach, že v Lefantovciach vyliečili dovtedy na tuberkulózu vyše 15-tisíc ľudí. Potom už aj na Zobore,“ priblížil lekár Špecializovanej nemocnice sv. Svorada v Nitre Daniel Magula.

Viac o chátrajúcom kaštieli v Horných Lefantovciach zisťoval v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Miroslav Lyko:

Chátrajúci kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou. V interiéri sú vzácne fresky z 18. storočia. Preto musia v zime kúriť a celoročne platiť strážnu službu. Riaditeľ nemocnice hovorí, že počas 15-tich rokov ich to stálo 700-tisíc eur.

„Peniaze, ktoré my získame z poskytovania zdravotnej starostlivosti, máme povinnosť investovať do zlepšenia poskytovania zdravotných služieb. Ide o zdroje, ktoré nám to odčerpávajú,“ pokračoval riaditeľ špecializovanej nemocnice Plamen Kabaivanov.

Kaštieľ predať nemôžu, prenájom je komplikovaný

Zoborská nemocnica je od roku 2004 neziskovou organizáciou, štát do nej vtedy vložil lefantovský kaštieľ ako prioritný majetok. V praxi to znamená, že ho nemožno predať. Prenajať ho vedenie nemocnice môže len so súhlasom všetkých spoluzakladateľov neziskovky, najviac však na päť rokov.

Vedenie nemocnice navrhuje predĺžiť dobu nájmu kaštieľa alebo ho preklasifikovať na neprioritný majetok a umožniť tak jeho predaj. Podmienky majú aj pamiatkari.

„Boli by sme určite radi, ak by sa využíval kaštieľ a ideálne na taký účel, ktorý nepoškodí jeho pamiatkové hodnoty, na nejaký hotel, možno domov dôchodcov,“ dodal Kabaivanov.

Do procesu by musel vstúpiť štát. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že súčasný status kaštieľa slúži aj v tomto prípade najmä na jeho ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny