Na hlavný obsah

KĽDR reaguje na samit v Soule: Diskusia o denuklearizácii Kórejského polostrova je závažná provokácia

Čína, Japonsko a Južná Kórea sa stretli na prvom trojstrannom samite od roku 2019.

KĽDR reaguje na samit v Soule: Diskusia o denuklearizácii Kórejského polostrova je závažná provokácia
Na snímke japonský premiér Fumio Kišida (vľavo), juhokórejský prezident Jun Sok-jol (uprostred) a predseda čínskej vlády Li Čchiang (vpravo). Foto: TASR/AP

Severná Kórea v pondelok (27. 5.) odsúdila Južnú Kóreu, Japonsko a Čínu, pretože na samite v Soule sa zaviazali k denuklearizácii Kórejského polostrova. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Diskusia o denuklearizácii Kórejského polostrova predstavuje závažnú politickú provokáciu a porušenie suverenity, ktoré úplne popiera nedotknuteľnú zvrchovanosť KĽDR a ústavu odrážajúcu jednomyseľnú vôľu celého kórejského ľudu,“ vyhlásil hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Čína, Japonsko a Južná Kórea sa v pondelok v Soule stretli na prvom trojstrannom samite od roku 2019.

Krajiny zopakovali pozície v oblasti regionálneho mieru a stability a denuklearizácie Kórejského polostrova.

Potvrdili tiež úsilie uzavrieť obchodnú dohodu

Potvrdili tiež úsilie uzavrieť trojstrannú obchodnú dohodu. Podľa svojich vyjadrení chcú dohodu, ktorá bude slobodná, spravodlivá, komplexná, kvalitná a prínosná pre všetky strany.

Takisto vyjadrili záväzok k otvorenému trhu a zamedzeniu zdržaní v dodávateľských reťazcoch, i úsilie na posilnenie spolupráce v rôznych oblastiach vrátane klimatickej zmeny, hospodárstva či vedy a techniky, píše Reuters.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a japonský premiér Fumio Kišida zároveň vyzvali Pchjongjang, aby zrušil svoje plány na vypustenie druhej špionážnej družice na obežnú dráhu.

Severná Kórea v noci na pondelok oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna.

V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet