Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Klobúk dole pred Slafkovským, na turnaji nič neodflákol, zhodujú sa experti RTVS

Slafkovský má za sebou tretie seniorské majstrovstvá sveta.

Klobúk dole pred Slafkovským, na turnaji nič neodflákol, zhodujú sa experti RTVS
a snímke sprava slovenský hokejista Juraj Slafkovský a Kanaďan Connor Bedard. Foto: TASR/Michal Runák

Slovenský útočník Juraj Slafkovský má za sebou tretie seniorské majstrová sveta v hokeji. Stále len dvadsaťročný krídelník sa v Českej republike stal po Liborovi Hudáčkovi druhým najproduktívnejším hráčom národného tímu. Svoje individuálne bodové konto obohatil o osem asistencií v ôsmich stretnutiach.

Presného zásahu sa aj napriek veľkej snahe nedočkal. Trio expertov RTVS v zložení Peter Kúdelka, Ondrej Rusnák a Pavol Gašpar sa však zhoduje, že Slafkovský má za sebou aj tak vydarený turnaj.

Kúdelka: Očakávame, že sedem gólov bude štandardom

Podľa trénera Petra Kúdelku sú na Slafkovského v reprezentácii kladené až príliš veľké očkovania, na ktoré mal vplyv najmä vydarený pekinský olympijsky turnaj. V ňom strelil vtedy len 17-ročný rodák z Košíc sedem gólov.

„Slafkovský nás olympiádou „namlsal“. Mysleli sme si, že sedem gólov bude vždy štandardom. Juraj si však za dva roky prešiel obrovskou školou. V Severnej Amerike je na neho vyvíjaný obrovský tlak, sú na neho kladené vysoké požiadavky a taktiež si tam musel zvyknúť na nový trénerský štýl,“ upozornil Kúdelka.

Podľa 36-ročného kouča, ktorý naposledy viedol extraligové Michalovce, chcel byť hráč Montrealu lídrom, o čo svedčí aj jeho reč tela počas zápasov. Na turnaji nič neodflákol a s ôsmimi presnými prihrávkami môže byť spokojný.

„Mohli sme vidieť, že často reagoval frustrovane, pretože mal iné očakávania. To znamená, že chcel a že neprišiel nič odfláknúť, rozbiť partiu a hrať na seba. Chcel byť rozhodujúcim článkom mužstva ako na olympiáde, aby bol tím úspešný. Stále musíme brať do úvahy to, že nazbieral osem bodov v ôsmich zápasoch, s čím by sme my a aj on boli pred turnajom spokojní. Dvadsaťročný hráč má na MS osem asistencií, klobúk dole pred ním,“ vyslovil chválu na adresu Slafkovského Kúdelka.

Slafkovský a Nemec môžu byť ťahúňmi ďalších 15 rokov

Dlhoročný skúsený športový komentátor RTVS Pavol Gašpar taktiež zdôrazňuje, že Slafkovský a Nemec majú stále len dvadsať rokov a pred sebou ešte veľa reprezentačných akcií, na ktorých budú ťahúňmi národného mužstva.

„Dajme Slafkovskému a Nemcovi trocha slobody a nechajme ich dýchať. Od dvadsaťročných chalanov očakávame, že budú ťahať reprezentáciu. Dajme im trocha slobody a nehaňme ich za to, čo im na MS nevyšlo, pretože veľa veci im aj vyšlo. Veď sa len pozrime na body, ktoré získali. Nemec ako 20-ročný obranca nazbieral sedem bodov, Slafkovský osem. Takéto niečo sme tu dlho nemali. Sú to chalani, ktorí môžu reprezentáciu ťahať ešte ďalších pätnásť rokov,“ nechal sa počuť Gašpar.

S názormi dvoch vyššie menovaných súhlasil do bodky aj hokejový expert Ondrej Rusnák. Bývalý hokejista zároveň vysvetlil, aký vplyv mali na hru Slafkovského rozdielne rozmery ľadovej plochy v Európe v porovnaní s Amerikou.

„Pri Jurajovi bolo vidieť, že v Amerike hrá oveľa viac pred bránkou, tu hral oveľa viac pri mantineli. On je síce pri mantineli silný, ale z európskeho klziska je to k bránke ďalej o dva metre, takže ho to stojí oveľa viac energie. Juraj si puk k mantinelu aj pýtal, potom sa musel dostávať cez súperových hráčov a nešiel k bránke najjednoduchšou cestou. Je to niečo, čo sa možno naučí, už aj o rok. Stále je to 20-ročný chalan a nikto mu nemôže povedať ani pol slova, že by niečo odflákol,“ okomentoval Rusnák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport