Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Rusnák, Lintner a Staňa hodnotia MS, Pospíšila, Slafkovského a tipujú výsledok duelu s Kanadou

Respondenti sa zhodli, že Pospíšil bol najpríjemnejším prekvapením v reprezentácii.

Rusnák, Lintner a Staňa hodnotia MS, Pospíšila, Slafkovského a tipujú výsledok duelu s Kanadou
Na snímke Ondrej Rusnák, Richard Lintner a Rastislav Staňa. Foto: RTVS, TASR, Šport v RTVS

Slovenských hokejistov čaká vo štvrťfinále majstrovstiev sveta neľahká úloha. V pražskej O2 aréne sa im do cesty postavia víťazi A-skupiny a každoroční favoriti na titul Kanaďania. Bývalí hokejisti a majstri sveta z roku 2002 Rastislav Staňa a Richard Lintner sú optimisti a veria, že zverenci Craiga Rasamyho pošlú javorové listy domov. O niečo menej verí národnému tímu expert RTVS Ondrej Rusnák.

Všetci traja sa však zhodujú pri jednom mene, ktoré je najpozitívnejším prekvapením turnaja a jeho predčasný koniec na šampionáte bude pre slovenský tím veľkou stratou. „Martin Pospíšil ukázal, že je typ hokejistu, akého sme dlho v reprezentácii nemali. Je dravý, priamočiary, sebavedomý, nebál sa ani fyzických stretov ani na seba zobrať zodpovednosť v hre,“ vyslovil slová chvály na adresu 24-ročného kmeňového hráča Calgary Flames Rusnák.

So všetkými tromi respondentmi sme taktiež prehodili pár slov o celkovom hernom prejave Slovákov, úlohe Juraja Slafkovského v mužstve či recepte, ktorý by mohol platiť na Kanadu. Všetci traja opýtaní sa podelili aj o svoj tip na budúcich majstrov sveta.

V Prahe nás čaká zabijak

Slováci splnili cieľ a postúpili do štvrťfinále MS. Splnili však aj to, čo sa od nich očakávalo po hernej stránke?

Rastislav Staňa, bývalý brankár, majster sveta z roku 2002: Myslím si, že áno. Potešilo ma, že sme strieľali veľa gólov. Počas posledných rokov sme sa na góly dosť natrápili. Tento rok to bolo lepšie a urobili progres. Urobili sme aj pozitívne prekvapenie, keď sme zdolali favorizovaných Američanov, ktorí majú výborné mužstvo. Nezakopli sme so žiadnym papierovo slabším súperom, až na Lotyšov, s ktorými sme prehrali, ale odohrali sme dobrý zápas. Ideálny možno nebol prvý prehraný duel s Nemeckom, o ktorom sme vedeli, že bude dôležitý s ohľadom na postup do štvrťfinále. Možno to bolo spôsobené tým, že to bol prvý duel, ale potom sa naše výkony už zlepšili.

Ondrej Rusnák, bývalý hokejový útočník, hokejový expert RTVS: Zatiaľ áno. Toto je presne káder na tretie alebo štvrté miesto po základnej časti. Podali sme lepšie aj horšie výkony. Vrchol v našej skupine bola prvá tretina proti Američanom, kedy sme v našej hre ukázali všetko. Nemôžeme byť nespokojní, ale zas nemôžeme povedať, že sme hrali úžasné. Sme v play-off a teraz to už je len o jednom zápase.

Richard Lintner, bývalý obranca, majster sveta z roku 2002: Podmienky, v ktorých sa hrá, sú oveľa náročnejšie ako sa očakávalo. V Ostrave to bolo náročné aj z toho pohľadu, že Slováci hrali všetky duely pred vypredanou halou, takže teplo a vlhkosť boli úplne iné, ako mali súperi, ktorí vypredali možno jeden zo siedmich zápasov. Z tohto pohľadu to mali Slováci ťažie a mohlo to ovplyvniť aj ich herný prejav.

Jednoducho povedaná a zhrnuté, výkony neboli zlé. Ako som prognózoval od začiatku, že základnú časť prebehneme celkom v pohode, postúpime a v Prahe nás bude čakať nejaký zabijak, s ktorým to budeme mať veľmi ťažké, sa potvrdilo.

Na Slafkovského si už súperi dávajú pozor

Jurajovi Slafkovskému sa v siedmich skupinových dueloch nepodarilo skórovať. Nazbieral však sedem asistencií a je druhým najproduktívnejším hráčom národného tímu. Čo mu chýbalo, aby sa dokázal gólovo presadiť? 

Rastislav Staňa: Niekedy to jednoducho nepadá a môžete robiť čo chcete. Dôležité je, že si vytvára šance, možno nie toľko, ako sme očakávali. Treba aj povedať, že súperi si na neho určite dávajú väčší pozor. Už to nie je sedemnásťročný chlapec, o ktorom nikto nevie. Je to hráč NHL, o ktorom sa vie, že góly dokáže dávať. Určite je z pohľadu súpera viac strážený, ale myslím si, že aj tak je vynikajúci tvorca hry, ktorý vytvára šance pre spoluhráčov. Pre prvú formáciu a celé mužstvo je platný.

Svoju úlohu v mužstve určite spĺňa. Ak niekto očakával, že opäť príde a nastrieľa päť alebo šesť gólov, tak to pre 20-ročného mladíka nie je jednoduché. Aj ja som čakal, že strelí pár gólov, ale verím, že ešte ich dá v play-off dueloch.

Ondrej Rusnák: Juraj hrá dobre, v priemere má bod na zápas. Nikto nemôže povedať, že by niečo vypustil. Na olympiáde mohli hovoriť to isté, že nemá ani jednu asistenciu. Juraj je skôr playmaker ako čistokrvný strelec. Keby som mu mal nejako poradiť, tak by sa mal viac motať okolo bránky ako okolo mantinelov. Keď takto hrá v NHL, tak to má oveľa bližšie ako na európskom klzisku. Tu musí hrať viac pri bránke. On dostáva veľa pukov od mantinelu a tým pádom to mal ťažšie, preto prihrával a zbiera asistencie a nie góly.

Na snímke Juraj Slafkovský a slovenský tím po zápase Foto: SITA/Martin Medňanský

Richard Lintner: Na takýchto krátkych turnajoch sa bežne stáva, že človeku môže padnúť päť alebo šesť gólov, alebo nepadne ani jeden. Pri Jurajovi nie sme zvyknutí, že má po základnej skupine nula gólov, ale jeho produktivita bod na zápas je úplne super. Ak to môžem odľahčiť, tak dnes po základnej časti máme s Jurajom rovnaký počet gólov.

Svoju úlohu v mužstve spĺňa aj bez gólov. Je lídrom a je produktívny. Samozrejme, že aj on sám by sa určite na hokeji zabával viac, keby mu góly padli. Nám aj jemu ostáva len veriť, že góly prídu v najdôležitejšom momente, teda vo štvrťfinále alebo aj v ďalších dueloch.

Najpozitívnejším prekvapením je debutant na šampionáte

Ktorý hráč z mužstva vás najpríjemnejšie prekvapil a prečo?

Rastislav Staňa: Pozitívne ma najviac prekvapil Martin Pospíšil, ktorého nemáme na Slovensku až tak napozeraného, keďže hrával v zámorí. Hral naozaj výborné majstrovstvá. Hral fyzicky, dokázal sa dostávať súperom pod kožu, dokázal skórovať a vytvárať šance pre spoluhráčov.

Ondrej Rusnák: Skutočne ma prekvapil Libor Hudáček a Martin Pospíšil. Škoda, že Pospíšil už nebude hrať. Libor pokračuje v play-off forme, ktorú si priniesol z Třinca. Jeho hra, ktorá je veľmi technická a oku lahodiaca, platí aj na tých najlepších hráčov na svete. Povedzme, že sa od neho neočakávalo, že by mal až deväť bodov.  

Martin Pospíšil a Pavol Regenda
Sprava: Martin Pospíšil a Pavol Regenda. Foto: SITA/Martin Medňanský

Richard Lintner: Veľmi sa mi páčil Pospíšil. Prekvapil ma v tom, že som očakával, že s jeho ostrou hrou bude mať pri európskych rozhodcoch problémy, čo sa vôbec nenaplnilo. Herne bol vynikajúci. Na to, že hral prvý seniorsky šampionát, tak jeho výkony boli výborné. Niežeby som neočakával, že bude dobrý, ale myslel som si, že transformácia z NHL do reprezentačného hokeja, mu bude trvať trocha dlhšie.

Pospíšil? Veľká strata

Akou veľkou stratou je pre národný tím koniec Martina Pospíšila na turnaji?

Rastislav Staňa: Určite je to veľká strata, keďže mu turnaj vychádzal. Navyše hrá v zámorí a my ideme hrať proti zámorskému tímu. Aj po zápase so Švédskom som sa vyjadril, že viac ma mrzí jeho strata ako prehra, pretože aj keby sme vyhrali, tak by to už nič neriešilo. Strata Martina zasiahne do zostavy a bol to hráč, ktorému sa darilo.

Ondrej Rusnák: Martin ukázal, že je typ hokejistu, akého sme dlho v reprezentácii nemali. Je dravý, priamočiary, sebavedomý, nebál sa ani fyzických stretov a ani na seba zobrať zodpovednosť v hre. Je to obrovská strata. Ak máme nejako poraziť Kanadu, tak ich musíme nejako rozhodiť. Nechcem povedať, že ich nejako vyprovokovať, ale vstúpiť im na otlak, na čo je on ideálny hráč. Američanom sa dostal pod kožu a to isté by vedel urobiť aj proti Kanaďanom. Neviem, aký je rozsah jeho zranenia, ale rozumiem, že svoj štýl hokeja by hrať nemohol.

Juraj Slafkovský, Victor Hedman a Martin Pospíšil počas zápasu Švédsko - Slovensko.
Juraj Slafkovský, Victor Hedman a Martin Pospíšil počas zápasu Švédsko – Slovensko.Foto: SITA/Martin Medňanský

Richard Lintner: Pre mužstvo to bude veľká strata. Ako center, ktorý je jeden z kľúčových pilierov systému, bude chýbať. Niekto z chlapcov ho bude musieť nahradiť. Medzi ostatných chalanov sa tak bude musieť rozdeliť nejakých tých osemnásť minút na ľade. Dúfam, že chalanom, ktorí si uchmatnú jeho minúty na ľade, ho dokážu minimálne nahradiť alebo aj pozitívne prekvapiť.

Vrátiť sa k duelu s Američanmi

 
Slovákov čaká veľmi silná Kanada, čo musia v porovnaní so zápasom so Švédskom zmeniť, ak chcú pomýšľať na úspech?

Rastislav Staňa: So Švédmi sme odohrali dobrú prvú tretinu a začiatok druhej. Tréneri chlapcom ukážu, čo sme robili dobre. Odohrali sme aj dobrý zápas proti USA, takže sa bude treba poučiť z toho, ako sme ich porazili. Boli sme efektívni, zaskočili sme ich tým, že sme im gólovo odskočili. Potrebovať budeme aj dobrý výkon brankára Hlavaja.

Ondrej Rusnák: K Švédom sa už nechcem vracať. Nehrali sme v zostave, v akej budeme hrať zajtra. Proti Švédom od polovice duelu klesla morálka, čo proti Kanaďanom nebude hroziť. Musíme zmeniť všetko, ale v podstate sa treba vrátiť k tomu, čo sme hrali s Američanmi. Byť dôslední v každej jednej činnosti a ísť aj šťastiu trocha naproti. Budeme ho potrebovať. Azda strelíme prvý gól a Kanaďanov trocha znervóznime.

Richard Lintner: Ľahko sa hovorí, čo treba zmeniť, ale na konci dňa bude záležať aj na tom, aký zápas bude mať súper. Na chlapcoch je vidno, že sa jedujú a pri niektorých situáciách sú upracovaní. Želal by som im, aby boli proti Kanade trocha uvoľnenejší a ak sa aspoň trocha dá, tak aby si zápas viac užívali. Možno sa okolnosti naklonia tak na ich stranu, že sa im v prvej tretine podarí streliť dva či tri góly a Kanaďanom duel sťažia alebo im ho dokonca uchmatnú.

Majstrami budú Švédi, skloňujú sa aj Česi

Keby ste mali vybrať už teraz, kto by si zaslúžil titul majstra sveta?  

Rastislav Staňa: Veľmi dobre vyzerajú Švédi, ktorí majú skúsené mužstvo. Kanada je každý rok favoritom, ktorý dokáže svoje výkony v play-off ešte vygradovať. Američania a Švajčiari môžu byť prekvapením. Výborne hrajú aj domáci Česi. Samozrejme, že by som bol rád, ak by sme aj my prekvapili, ale nebudem nás radiť medzi top favoritov.

Ondrej Rusnák: Vybral by som Švédov, ktorí zatiaľ nestratili ani jediný bod. Hrajú pekný hokej, či už smerom dopredu, vzadu sú extrémne silní a ide na nich minimum striel. Turnajom prechádzajú veľmi hladko.

Richard Lintner: Podľa mňa sú jednoznačne najsprávnejšie štyri tímy Kanaďania, Američania, Švédi a Česi. Všetci štyria nemôžu postúpiť do semifinále, ale keď jeden z nich bude majster, tak ma to neprekvapí.

V tipoch sa nezhodujú

Tipovačka na záver, akým výsledkom sa skončí štvrťfinálový zápas Kanada – Slovensko?

Rastislav Staňa: Bol by som rád, ak by sme do poslednej minúty bojovali o víťazstvo a potrápili Kanadu. Spokojný budem s remízou v riadnom hracom čase a potom nech to už skončí akokoľvek. Keď musím povedať aj skóre, tak 3:2 po predĺžení pre nás.

Ondrej Rusnák: Nemyslím si, že vyhráme, ale budem veľmi rád, ak sa to podarí. Kanada nás zdolá o dva góly, výsledok bude 4:2. Kiež by som sa mýlil.

Richard Lintner: Celý deň mám dnes pocit, že nás čaká prekvapenie a Slovensko porazí Kanadu v predĺžení 3:2. Málokedy mám taký pocit, ale akurát dnes ho mám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport