Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Komárňania opäť bojujú s komármi. Tento boj sa nedá vyhrať, hovorí koordinátor regulácie

K regulácií komárov môže prispieť každý.

Komárňania opäť bojujú s komármi. Tento boj sa nedá vyhrať, hovorí koordinátor regulácie
Okolie mesta je obklopené vodnými plochami, ktoré sú pre tento hmyz ideálne. Foto: RTVS

V Komárne začali so zneškodňovaním lariev komárov. Okolie mesta je obklopené vodnými plochami, ktoré sú pre tento hmyz ideálnym prostredím. Komárňania tak s komármi bojujú každý rok.

Hoci Komárno nedostalo svoje pomenovanie po komároch, tento hmyz každoročne znepríjemňuje leto obyvateľom mesta.

„Toľko vodných plôch tu máme, daždivé počasie a tak ďalej, to všetko prispieva k tomu, aby sa komáre množili,“ viceprimátor mesta Komárno Tamás Varga.

Komárom v Komárne sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marína Opálková:

„Boj proti komárom v Komárne sa nedá vyhrať, lebo to je ideálne miesto pre vytváranie liahnísk komárov, ale vieme to regulovať a znižovať,“ uviedol koordinátor regulácie komárov Tibor Soós.

Tento rok začali s opatreniami proti komárom približne o mesiac skôr. Klasické chemické postrekovanie dospelých jedincov si nechávajú na neskôr, ako doplnkové opatrenie.

„Tá chémia ničí, samozrejme, aj všetky ostatné živočíchy, čiže muchy, včely, všetko. Teraz skúšame biologickú formu, ktorá sa zameriava vyložene na larvy komárov,“ dodal Soós.

Ideálne miesto

Mŕtve rameno Váhu je pre komáre ideálnym miestom. Jedna samička tu nakladie až 200 vajíčok. „Larvy žijú vo vode a je určitý čas keď sa oni liahnu. Tento prípravok funguje iba na ne, ostatným živočíchom neuškodí,“ hovorí deratizér Tibor Bukovský.

Využívanie biologických granúl môže zastaviť vývin 25 percent lariev. „Kebyže teraz zničíme 2 larvy, ako keby sme niekedy v júli zničili 50 až 100 komárov,“ priblížil parazitológ Nasir Jalili.

K regulácií komárov môže prispieť každý. „Aj obyvateľstvo môže robiť veľa tým, že zbadajú vodu v nejakých pneumatikách, plechovkách, menších nádobkách a môžu častejšie vymieňať vodu,“ dodal Jalili.

Ak nezaberie biologická forma bude nasledovať chemický postrek dospelých jedincov. Komáre sa však úplne odstrániť nedajú. Aj tento pre nás nepríjemný hmyz má v prírode svoju úlohu. „Larvy aj komáre sú veľmi dobrá potrava pre žaby, ryby, lastovičky,“ uzavrel Soós.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny