Na hlavný obsah

Konflikt v Markíze sa stupňuje: Zamestnanci spravodajstva vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Reagujú tak na zrušenie politickej diskusnej relácie Na telo.

Konflikt v Markíze sa stupňuje: Zamestnanci spravodajstva vstúpili do štrajkovej pohotovosti
Logo televízie Markíza. Foto: RTVS

Konflikt vedenia televízie Markíza so zamestnancami spravodajstva sa stupňuje. Manažment nevyhovel požiadavkám zamestnancov, aby sa diskusná relácia Na telo s Michalom Kovačičom vrátila na televízne obrazovky. Pracovníci televízie sa tak obliekli do čierneho a vstúpili do štrajkovej pohotovosti.

Vyše sto zamestnancov Markízy sa búri. Moderátor politickej relácie Na telo Michal Kovačič v uplynulú nedeľu (26. 5.) povedal, že on a jeho kolegovia v spravodajstve čelia tlakom od vedenia televízie, ktorá sa snaží cenzurovať obsah.

Televízia reláciu Na telo zrušila. Zamestnanci sa za Michala Kovačiča postavili a do dnešného dňa žiadajú pokračovanie relácie. Markíza im nevyhovela a ustupovať nemieni.

„Osobitne v kontexte posledných udalostí, kedy došlo k porušeniu všetkých zásad profesionálnej žurnalistiky zo strany jej vlastného zamestnanca a tým poškodeniu dobrej povesti TV Markíza,“ uviedla Markíza v písomnom stanovisku.

Konfliktu vedenia televízie Markíza so zamestnancami spravodajstva sa v Správach RTVS venoval redaktor Silvester Roštár:

Vzdať sa nemienia

S tým redaktori a moderátori spravodajských relácií Markízy nesúhlasia. Vo štvrtok (30. 5.) sa obliekli symbolicky do čiernej farby. Popoludní sa postavili pred budovu televízie a vstúpili do štrajkovej pohotovosti.

Na kameru sa vyjadrovať nemohli, keďže sa riadia pokynmi právnikov. Z ich stanoviska je však zjavné, že sa nemienia vzdať.

„Žiadame, aby sa vedenie spoločnosti MARKÍZA-SLOVAKIA, najneskôr do piatich pracovných dní písomne zaviazalo, že s okamžitou platnosťou zabezpečí na pracovisku nepretržité dodržiavanie uspokojujúcich pracovných podmienok členov redakcie spravodajstva,“ uviedli zamestnanci Markízy v stanovisku.

Reakcia opozície

Napätú situáciu v médiách vníma negatívne i opozícia. „Vieme, aká kľúčová je sloboda médií pre fungovanie demokracie. Preto ako podporujeme zamestnancov RTVS, v ich snahe odvrátiť zrušenie RTVS a ich politické ovládnutie, tak dnes stojíme za redaktormi Markízy, ktorí sa ohradzujú voči zásahom do spravodajstva,“ reagoval predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Poslanec Roman Michelko (SNS) tvrdí, že novinári si pracovné podmienky diktovať nemôžu. „V prípade súkromných médií má vlastník právo nadizajnovať, aké sú pravidlá. A je spochybnenie vlastníckeho práva, ak si zamestnanec myslí, že on je vlastníkom média. Oni potom nechápu, o čom to je,“ povedal.

Ak vedenie do piatich dní nesplní požiadavky redaktorov Markízy, sú pripravení vstúpiť do ostrého štrajku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko