Na hlavný obsah

Košickí študenti opäť posúvajú hranice: Na medzinárodných pretekoch predstavili úspornejšie vozidlo

Ich ambíciou je prekonať 1 000 km na jeden liter paliva.

Košickí študenti opäť posúvajú hranice: Na medzinárodných pretekoch predstavili úspornejšie vozidlo
Tím študentov sa po štyroch rokoch opäť zapojil do medzinárodnej súťaže s úplne novým benzínovým vozidlom. Foto: RTVS

Košickí študenti opäť posúvajú hranice úspornej jazdy. Doposiaľ najväčším úspechom bol dojazd 825 km na liter paliva. Na medzinárodné preteky teraz zostrojili úplne nové, ešte úspornejšie vozidlo.

Študenti Technickej univerzity v Košiciach nadviazali na úspech z roku 1994. Vtedy sa ich predchodcom podarilo skonštruovať prvé úsporné vozidlo.

„Boli sme na pretekoch prví zo socialistických krajín. Keď sme povedali, že sme zo Slovenska pomaly sa pýtali kde to je,“ uviedol člen prvého realizačného tému v Košiciach Aurel Sloboda.

„Poslednú úpravu riadenia prednej nápravy prevzali odo mňa, čo som robil úpravu pre posledné preteky,“ prezradil člen prvého realizačného tímu v Košiciach Tibor Bugár.

Tím študentov sa po štyroch rokoch opäť zapojil do medzinárodnej súťaže s úplne novým benzínovým vozidlom. Ich ambíciou je prekonať 1 000 km na jeden liter paliva.

Inovácii košických študentov sa v Správach RTVS z regiónov venovala Miriam Palková:

„Bol predstavený prototyp model 2024, kde sú celkom iné materiály, agregát a dizajn,“ vysvetlil dekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Jozef Živčák.

„Inovovalo sa vozidlo, hlavne spôsobom výroby karosérie. Skladá sa z mierne inej konštrukcie dielov. Tým by mala byť pevnejšia a taktiež ľahšia,“ informoval kapitán tímu Radoslav Šiška.

Výročie zapojenia sa do pretekov

Strojnícka fakulta tento rok zároveň oslavuje tridsiate výročie zapojenia sa do týchto medzinárodných pretekov.

„Je to prezentácia Slovenska v obrovskom svetovom zápale mladých ľudí, a to je kotol, ktorý vrie,“ vyhlásil Živčak.

„Jednoznačne sme spokojní s tým, že sme našli ďalší tím, ktorý pokračuje v našich šľapajach a veľmi sa tomu tešíme,“ dodal Bugár.

Stodvadsať tímov z 25 krajín Európy a Afriky práve v týchto dňoch bojuje o najúspornejší amatérsky prototyp vozidla na svete vo francúzskej obci Nogaro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko