Na hlavný obsah

Kto bude viesť krajinu počas premiérovej neprítomnosti? Riešenie vidí ústavný právnik v demisii vlády

Ústava túto situáciu nedefinuje.

Kto bude viesť krajinu počas premiérovej neprítomnosti? Riešenie vidí ústavný právnik v demisii vlády
Na snímke ústavný právnik Vincent Bujňák. Foto: RTVS

Po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády postrelil 71-ročný muž z Levíc premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Previezli ho do nemocnice v Handlovej, odkiaľ ho helikoptérou transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. V priebehu noci sa lekárom podarilo stav premiéra stabilizovať, ale je stále veľmi vážny.

Ústavný právnik Vincent Bujňák informoval, že Ústava SR neobsahuje osobitné ustanovenia, ktoré by riešili situáciu, keď predseda vlády nie je schopný vykonávať svoju funkciu. „Máme článok 105 Ústavy SR, ktorý rieši takúto situáciu v prípade prezidenta. Nerieši však otázku pri predsedovi vlády. Musíme ísť do podústavného práva, konkrétne kompetenčného zákona,“ uviedol.

Ďalší postup podľa právnika záleží od toho, či dal premiér písomné poverenie podpredsedovi vlády, ktoré by mu počas neprítomnosti predsedu vlády dovoľovalo viesť a zvolávať schôdze. Vláda by mohla pokračovať ako kolektívny ústavný orgán a prijímať uznesenia.

Ako ďalšiu možnosť, kto by mohol viesť krajinu počas premiérovej indispozície, uviedol právnik demisiu vlády.

„K demisii vlády by došlo preto, aby mohol byť vymenovaný predseda vlády. Samozrejme, v súlade s tým, ako sú rozložené politické sily v NR SR, to by sa nemenilo. Bolo by potrebné urobiť formálnu procedúru vymenovania vlády, predstúpenia pred parlament. Nie je možné, aby ste teraz doplnili na post predsedu vlády novú osobu. Vláda stojí a padá v závislosti od predsedu vlády. Nemáme to v ústave detailne riešené,“ vysvetlil právnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko