Na hlavný obsah

Kukla na hlave a pomyselná zváračka v ruke: Konali sa prvé majstrovstvá Slovenska vo zváraní, avšak virtuálne

Vyskúšali si ho ľudia so skúsenosťami aj úplne bez nich.

Kukla na hlave a pomyselná zváračka v ruke: Konali sa prvé majstrovstvá Slovenska vo zváraní, avšak virtuálne
Po zváračoch je v súčasnosti veľký dopyt. Foto: RTVS

Slováci si zmerali sily v simulovanom zváraní. Po prvýkrát sa u nás konali majstrovstvá Slovenska vo zváraní za pomoci virtuálnej reality. Tá napríklad školám šetrí náklady na materiál a pomáha vychytať chyby začiatočníkov.

Kukla na hlave a pomyselná zváračka v ruke, všetko sa však deje len virtuálne. Simulované zváranie si vyskúšali ľudia so skúsenosťami aj úplne bez nich. „Ja som právnik, ale chcem vyskúšať, ako to funguje a vyzerá. Doteraz som nezváral,“ povedal účastník súťaže Dušan Mančic.

Súťažiaci na majstrovstvách vo virtuálnom priestore zvárali na jednom z najmodernejších strojov, ktorý pochádza zo Španielska.

Ako vyzerá simulované zváranie, si môžete pozrieť v reportáži redaktorky Jany Obrancovej zo Správ RTVS z regiónov:

„Šetríme životné prostredie tým, že tam nevznikajú žiadne splodiny či výpary. Dymivosť je nulová. Takisto šetríme výrobu materiálu,“ priblížil zástupca organizátora súťaže Marek Fuňák.

„Vedľa máte obrazovku, kde vidíte to isté, ako ten zvárač. To znamená, že ak za ním stojí inštruktor, on ho môže napomenúť,“ vysvetlil viceprezident Združenia slovenských vedecko-technických spoločnosti Pavol Radič.

Po zváračoch je v súčasnosti veľký dopyt. Práve virtuálne zváranie má pomôcť v ich výučbe. „Je to tisíckrát lepšie, ako keď je trenažér napríklad v autoškole. Aj keď si to musia dopiľovať, tak už mnohé veci majú nacvičené,“ dodal Radič.

Hoci u nás zo škôl vychádza dostatok zváračov, problémom zostáva ich odchod za hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny