Na hlavný obsah

Je ich nedostatok a potrebujeme ich stále viac. S týmto povolaním si viete na Slovensku slušne zarobiť

Svoje schopnosti si porovnali aj na medzinárodnej súťaži.

Je ich nedostatok a potrebujeme ich stále viac. S týmto povolaním si viete na Slovensku slušne zarobiť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Zváračov aktuálne na Slovensku hľadá asi 200 zamestnávateľov. Ide o nedostatkovú profesiu, ktorej potreba však u nás rastie. Niektorým školám sa darí mladých motivovať k tomu, aby si zvolili práve tento odbor. Svoje schopnosti si porovnali aj na medzinárodnej súťaži Mladý zvárač.

Zváranie argónom, oxidom uhličitým aj obalenou elektródou. Svoje zručnosti predviedli študenti zo Slovenska, z Maďarska aj Česka.

„Toto je náročná súťaž a tu si žiaci môžu porovnať vedomosti, čo sa naučili na škole a potom sa vybrať do toho svojho života zváračského,“ opísal vedúci zváračskej školy SOŠ Tlmače Ján Salaj.

Nedostatku zváračov sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

O profesiu zvárača rastie záujem aj medzi zamestnávateľmi. Ide pritom o zamestnanie, ktoré aj úrady práce radia na celom Slovensku s výnimkou Košického kraja medzi nedostatkové profesie.

„Pracovné miesta máme stále voľné hlavne vo výrobných profesiách. Veľmi ma teší, že príchodom našej spoločnosti do Tlmáč vzrástol záujem na strednej odbornej škole. Tento rok sa hlási 190 žiakov, vybrať môžu v podstate polovicu z nich, čiže toto je pre nás záväzok,“ priblížil riaditeľ Tatravagónky Tlmače Ján Profant.

Dobrý plat

„Voľakedy sme začínali s 20 žiakmi, no a teraz máme 70 v zváračskom kurze,“ uviedol Salaj. Problémom je odchod časti vyštudovaných odborníkov do zahraničia.

„Súperiť so Švédskom, škandinávskymi krajinami alebo s Nemeckom v mzdách nemôžeme ani nechceme. Ak sa človek rozhodne zostať na Slovensku a rozhodne sa pre profesiu zvárač, tak si vie, na slovenské pomery, veľmi dobre zarobiť,“ tvrdí Profant.

Aktuálne je u nás pre zváračov, rezačov a spájkovačov voľných takmer 3 900 pracovných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko