Na hlavný obsah

Kúpele Štós na východe Slovenska bojujú o svoju záchranu. Ťažba dreva ohrozuje ich liečivý účinok

Bývalý starosta založil obecný podnik, hospodári s ním ako s vlastným.

Kúpele Štós na východe Slovenska bojujú o svoju záchranu. Ťažba dreva ohrozuje ich liečivý účinok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Klimatické kúpele Štós na východnom Slovensku bojujú o svoju záchranu. Necitlivá ťažba dreva ohrozuje ich liečivý účinok, za ktorým tam prichádzajú kúpeľní hostia z celej Európy.

Časť obyvateľov tvrdí, že za všetkým je biznis, na ktorom bohatne úzka skupina ľudí. Bývalý starosta založil obecný podnik a s majetkom dediny podľa niektorých hospodári ako s vlastným. Aká je kontrola hospodárenia obcí štátom, ktorý im zveril majetok? Tejto téme sa v relácii RTVS Reportéri venovala redaktorka Klaudia Suchomel Guzová.

„Nachádzame sa nad kúpeľmi Štós. Kúpeľní hostia, ktorí ich navštevujú v rámci liečby dýchacieho aparátu, počas prechádzok zistili, že tu padajú stromy, je tu ťažba, nevedeli tadiaľ prejsť. Vyzeralo to skutočne katastrofálne, stromy ležali cez cestu,“ uviedol správa kúpeľov Štós Vojtech Kľučarovský.

„Ani som nevedel, že tam rúbu. Mne volal pán Šimko, že pán starosta, že vaši tu rúbu. Tak som volal, nerúbeme v kúpeľoch, ale 6 km od nich v našom poraste, kde je štátom predpísaná ťažba,“ povedal bývalý starosta obce Štós Anton Imling.

„Sme veľmi závislí hlavne na tých ihličnanoch. Vieme pochopiť že tiež majú nejaký rubný porast, musia sa zrezať a takisto stromy, ktoré sú napadnuté. Keď sme sa ale dozvedeli, že tu má prebehnúť ťažba až smerom ku kúpeľom, tak by sme boli ako mesačná krajina s malým ostrovom s tromi palmami. Účel liečby kúpeľných hostí, ktorí sa k nám chodia liečiť bude veľmi ohrozený,“ vyhlásil Kľučarovský.

Obecná spoločnosť a dve skupiny obyvateľov

Predchádzajúci starosta viedol obec tri volebné obdobia za sebou, bol zvolený ako nezávislý kandidát. Pri nástupe do úradu zriadil obecnú spoločnosť, ktorá dodnes, aj po jeho odchode,  hospodári s obecným majetkom.

Obyvateľov obce to rozdelilo na dve skupiny – tých, ktorých obecná spoločnosť zamestnáva a stále sú voči bývalému starostovi lojálni, a tých druhých, ktorí jej pôsobenie prirovnávajú k mafii.

„On je dozorná rada, sám všetko riadi, celú spoločnosť. Dosadil si tam svojich ľudí jednoducho, tak čo si mám o tom myslieť,“ pýtala som obyvateľka obce.

„Som rodák zo Štósu, narodil som sa tu, ale nikdy sa tu nerúbalo toľko ako teraz,“ skonštatoval občan obce Štós Gabriel Goebbel.

„Drevo, ako surovina sa vyváža a kopec ľudí na nej bohatne. Je veľa otáznikov, čo sa vlastne s to vyťaženou drevnou hmotou stalo,“ uviedol správca kúpeľov.

„Zakvalifikujú to drevo do najnižšej triedy za najnižšiu cenu, za ktorú sa predá. Odberateľ ho ale predá za vyššiu cenu a ten rozdiel ide niekomu do vrecka,“ vyhlásil starosta obce Štós Helmut Heinz.

„Nie je to o rúbaní, drancovaní a kradnutí, verte tomu, že nie. Je to hospodárskej činnosti, ktorá je predpísaná štátom,“ oponoval bývalý starosta.

„Videl som osobne keď im lesník vyberal jedničku a majiteľ, ktorý bral drevo vyplácal peniaze. Neviem prečo mu tam vyplácal peniaze na ruku, keď sa všetko faktúrovalo,“ prezradil Goebbel.

Transportér vzbudzuje otázky

„Je kopec otázok napríklad ohľadom vozového parku, ktorý zmizol zo spoločnosti, či kupovania hračiek obrneného transportéra pána starostu,“ uviedol Kľučarovský.

„Obrnený transportér bol do obce privezený bývalým starostom. Je pravda, že spôsob nadobudnutia nie je celkom jednoznačný pretože celý majetok s ktorým nakladá dobrovoľný hasičský zbor je vo vlastníctve obce. V kúpno-predajnej zmluve je za transportér uvedená hodnota 11-tisíc eur, ale nikde som sa nedopracoval k faktúre,“ priznal starosta obce.

„To nebol účet ktorým disponovala obec, ale dobrovoľný hasičský zbor. Transportér patrí dobrovoľnému hasičskému zboru, v majetku obce to nemusí byť, to je pravda,“ povedal bývalý starosta.

„Domnienky sú také, ale opäť neoverené, že peniaze poskytol jeden odberateľ drevnej hmoty a potom zobral drevnú hmotu, bez zaplatenia, možno aj vo väčšej hodnote,“ vyhlásil starosta obce Štós Helmut Heinz.

„Keď vám mam pravdu povedať, aj z mojich peňazí, mne dalo zastupiteľstvo maximálny plat. Ja to nebudem tajiť, ja som mal 2 500 čistý plat a možno 5 000 eur mám v tom transportéri,“ bývalý starosta sa pýtal, či je to zlé.

Rozdelený revír

„Rozdelil revír na dve časti, v tej väčšej časti poľovali len jeho známi, a ním vyvolení ľudia. My ostatní sme poľovali len na menšej časti revíru,“ uviedol občan obce Štós Gabriel Goebbel. Podľa neho tam na poľovačky chodili policajti, prokurátori a sudcovia.

„Na spoločné poľovačky som nechodil, ani s pánom Imlingom. Keď som chodil, tak sám, lebo tam mám povolenie,“ odpovedal do telefónu bývalý riaditeľ justičnej a kriminálnej polície v Košiciach Rudolf Pilarčík. Vylúčil, že by sa bránilo poľovať jednej alebo druhej skupine ľudí.

„Bývalému starostovi poslal 21 otázok v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám, na ktoré mi v priebehu roka starosta vôbec neodpovedal. Raz ročne by mal konateľ obecnej spoločnosti štatutárovi a následne poslancom predložiť uznesenie, ako hospodári. Ako sa dodržuje plán programu starostlivosti o les, ako sa naceňuje drevo. Toto všetko u bývalého starostu vôbec nebolo a paradoxom je, že nie len že neboli tieto uznesenia o hospodárení, ale ani komisie verejného záujmu,“ prezradil správca kúpeľov Štós Vojtech Kľučarovský.

„Výsledky hospodárenia sú štandardne predmetom zastupiteľstva. Ak prídu občania na zastupiteľstvo a požadujú takéto informácie tak im musia byť poskytnuté,“ informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božík.

„Žiadna výročná správa, ja osobne som sa to na obecnom úrade nikdy nedozvedela,“ uviedla obyvateľka obce.

„Nabádame ich, aby do štatutárnych pozícií týchto spoločností neboli nominovaní predstavitelia samosprávy, lebo z nášho hľadiska ide minimálne o morálny konflikt záujmov,“ vyhlásil predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

„V účtovnej závierke sa nedozvie občan o ťažbe dreva priamo, to znamená koľko drevnej hmoty, v akej kvalite, komu atď. Konateľ dostal pokyn odo mňa spracovať účtovnú závierku v zrozumiteľnej forme tak, aby tomu porozumel aj občan,“ uviedol starosta obce.

Vyšetrovanie prevzal Úrad Inšpekčnej služby

Vyšetrovanie viacerých podaní od občanov a podozrení z rôznych trestných činov prevzal Úrad inšpekčnej služby, keďže bývalý starosta dnes pôsobí v Policajnom zbore. Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie však trestné stíhanie ani v jednom prípade nezačal.

„Tvrdenie oznamovateľa o podhodnotení dreva je nepravdivé všetká drevná hmota odoberaná firmou Taper prechádza kontrolou finančného úradu Maďarskej republiky,“ zaznelo v policajnom uznesení Úradu inšpekčnej služby.

Akcionárom firmy Taper je v inej kauze obvinený poverený predseda parlamentu Peter Žiga z Hlasu-SD. Firma patrí medzi najväčších obchodníkov a vývozcov dreva na Slovensku. Bola podozrivá z miliónových daňových podvodov, od ktorých sa však dištancovala a tvrdí, že poškodenou je práve ona.

„Ľuďom sa vhadzovali náboje do dvorov, keď mali nejaké otázky na starostu, naťahovali sa tu drôty cez cestu, zhoreli tu autá poľovníkom, Títo ľudia ustúpili a ani sa nechceli pýtať,“ prezradil správca kúpeľov.

„Našiel som vhodené náboje v záhrady. Boli z čias druhej svetovej vojny. Podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Samozrejme sa nenašiel,“ uviedol Goebbel.

Nelegálny výrub

Na jar roku 2022 Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Košice-okolie vyšetroval  nelegálny výrub stromov pod zjazdovkou v obci Štós. Spoločenskú škodu vyčíslili najskôr na takmer 14 400 eur. Potom ju znížili.

„K nelegálnemu výrubu došlo mimo zastavaného územia obec Štós. Vyčíslená škoda bola vo výške necelých 2 400 eur. Takže v tomto prípade nešlo o trestný čin. Škoda by musela presiahnuť 2 660 eur,“ vyhlásil hovorca ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Dostali sme sa k súkromnej nahrávke, na ktorej bývalý starosta otvorene priznáva, že to čo sa dialo v lese, nebolo vždy v súlade so zákonom.

„Narazil som na kopec problémov, ako k tej kontrole obecnej spoločnosti dôjsť a komu vlastne ten podnet dať. Moja manželka spracovala dva podnety na NKU. Odpoveď bola, že to zaevidovali a že takých podnetov majú plno a dostali sme sa v kruhu na samotný začiatok,“ informoval Kľučarovský.

„Ak je tam podozrenie, že vykonávajú aj inú nelegitímnu čiernu podnikateľskú činnosť, že sa tam kšeftuje s drevom, že sa tam prelievajú peniaze medzi jednotlivými firmami v ktorých majú aktivity poslanci obecného zastupiteľstva, tak toto nie je rola NKÚ. Toto musí robiť polícia. Tu musia nastúpiť orgány činné v trestnom konaní, lebo je to porušenie aj trestného práva,“ informoval Andrassy.

Prokurátor nekonal

„Dával som podnety na okresnú prokuratúru, ktorá dozoruje činnosť obcí. Tam som sa dostal do zamotaného kruhu, kde okresný prokurátor rozhodol, že došlo k porušeniu, ale tam to končilo,“ uviedol Kľučarovský.

„Prečo, keď bol daný podnet prokurátora na nezákonné konanie manažmentu tejto obecnej spoločnosti, prečo prokurátor nekonal ďalej? Prečo sa neobrátil na súd,“ pýtal sa Andrassy.

„Okresnej prokuratúre Košice – okolie bol doručený list obce Štós o prijatých opatreniach na základe podaných upozornení prokurátora s tým, že všetkých upozorneniam vyhoveli a príjmu konkrétne opatrenia na odstránenie porušenia zákonnosti,“ povedala zástupkyňa hovorcu Krajskej prokuratúry Košice Zuzana Šotiková.

„Predseda NKÚ adresoval list generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi, ktorému postúpil na posúdenie podnety týkajúce sa možného nezákonného konania predstaviteľov obce Štós a Obecného podniku lesov, služieb a remesiel. K tomuto kroku ho okrem iného viedol pretrvávajúci negatívny stav v obci a stanovisko krajských organizácií orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Kontrolný mechanizmus

„Myslím si, že v danom prípade, keď štát niekedy zveril svoj majetok obciam a mestám, ktoré musia hospodáriť s ním veľmi transparentne nevytvoril žiadny spiatočný mechanizmus kontroly, ako obce s tým hospodária,“ vyhlásil Kľučarovský.

„Hovoríme poslancom aby do takýchto spoločností nevkladali majetok obce. Pretože stráca dohľad a kontrolu nad využívaním tohto majetku. Tam už ideme podľa obchodného zákonníka,“ vyhlásil Andrassy.

„Boli sme veľká športová obec. Štós už je pomaly dedina len starých dôchodcov. Je tu veľa chatárov a mladí ľudia všetci odchádzajú,“ uviedol Goebbel.

„V tých kúpeľoch sa vyliečil aj môj syn astmatik. Vrátil som sa tu z toho dôvodu, aby sme to udržali, lebo pokiaľ sa nebudeme starať o nasledujúce generácie a necháme im tu odkaz v takejto podobe tak si myslím, že raz nás budú hodnotiť,“ uzavrel správca kúpeľov Štós Vojtech Kľučarovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko