Na hlavný obsah

Policajné hliadky a obavy rodičov: Takto poznačili výhražné maily situáciu na školách v regiónoch Slovenska

Štáby RTVS sledovali situáciu aj v regiónoch.

Policajné hliadky a obavy rodičov: Takto poznačili výhražné maily situáciu na školách v regiónoch Slovenska
Policajt stojí pred budovou základnej školy. Foto: RTVS

Policajné hliadky strážili školy po celej krajine. Štáby RTVS sledovali situáciu aj v regiónoch. Niekde žiakov evakuovali aj vo štvrtok (9.5.). Neskoro si totiž všimli výhražné maily z utorka (7. 5.).

Policajti vo štvrtok ráno strážili školy aj v Košiciach. Rodičia takéto opatrenie vítajú. Len v Košickom kraji dostalo v utorok výstražné upozornenia viac ako dvesto škôl.

Policajná hliadka bola aj pred ZŠ Sitnianska v Banskej Bystrici. Rodičia prekonali prvotný strach a doviedli deti do školy bez väčších obáv.

Situáciám v školách v regiónoch sa v Správach RTVS venovali redaktori Marie Balážová Melníková, Marek Pivoluska a Ondrej Behún:

„Dnes máme v škole v podstate takú istú účasť ako v utorok, takže väčšina asi prišla. Keďže máme na celej škole kamerový systém a vstupy do školy sú zamknuté, tak tá bezpečnosť je relatívne vysoká,“ uviedol riaditeľ ZŠ Sitnianska v Banskej Bystrici Boris Cipov.

Pre zvýšené riziko a hrozbu bombového útoku, sa od skorého rána pohybovali štátni, ale aj mestskí policajti aj pred školami na Spiši. Rodičia to vítali. “Myslím si, že je to taký psychomoment pre malé detičky, ktoré prichádzajú do školy,“ myslí si riaditeľ ZŠ na Komenského ulici v Spišskej Novej Vsi Peter Kresťanko.

Školské tašky ostali v triedach

Mnohé deti vo štvrtok prichádzali do školy naľahko, iba s desiatou a fľašou s pitím. Po utorkovej bleskovej evakuácii, ich školské tašky zostali v triedach. “Aby niekomu niečo buď nezmizlo, tak učiteľ si ich prevezme a ide s nimi do triedy,“ ozrejmil Kresťanko.

“Požiadal som kolegov, aby začínali triednickými hodinami, kde trošku ukľudníme deti. Nebudeme nikoho ani skúšať,“ riaditeľ ZŠ na Lipovej ulici v Spišskej Novej Vsi Ivan Kurilla.

Aby bola na školách bezpečnosť ešte vyššia, školy žiadajú, aby budovy chránili kamerovým systémom, či turniketom.

“Sme v systéme žiadania o príspevok, kde chceme zahrnúť kamerový systém, ktorý na škole zatiaľ nemáme,“ uviedol Kurilla.

Niektorí riaditelia škôl si našli výhražný mail, vo svojich mailových schránkach až vo štvrtok ráno. Preto museli policajti skontrolovať priestory aj na Špeciálnej základnej škole v Levoči, či banskobystrickom gymnáziu Andreja Sládkoviča, keďže sa k výhražnému mailu dostali neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny