Na hlavný obsah

Lekárne hlásia výpadok vakcíny proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu

Kedy bude opäť dostupná, sa nevie.

Lekárne hlásia výpadok vakcíny proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Trojkombinácia vakcíny proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu chýba. Lekárne hlásia dlhodobý výpadok tejto očkovacej látky pre dospelých. Kedy ju Slovensko bude mať, nevie v súčasnosti povedať ani rezort zdravotníctva. Pre deti by mali byť vakcíny proti čiernemu kašľu dostupné.

Tetanus je nebezpečná choroba nervového systému. Je to jedna z najčastejších smrteľných, infekčných chorôb na svete. U nás sa preočkováva každých 15 rokov a závažné prípady sa preto vyskytujú zriedka. Mnohí však na preočkovanie zabúdajú. Stalo sa to aj Ivanovi z Prievidze.

„Informoval som sa u svojej lekárky, ktorá mi odporučila možnosť trojvakcínou aj proti čiernemu kašľu. Zistil som, že nie je dostupná. Budem sa musieť dať zvlášť zaočkovať proti tetanu a zvlášť proti čiernemu kašľu,“ prezradil záujemca o očkovanie Ivan Porubec.

Aj keď čierny kašeľ nemusí byť pre dospelých smrteľný, tvoria riziko pre deti a ľudí s oslabenou imunitou. Mnohí preto chcú preočkovanie práve trojvakcínou tetanus, záškrt a čierny kašeľ.

„Ľudia majú záujem o túto trojkombináciu, ale nie je v našich silách, aby sme ju zabezpečili, lebo chýba už niekoľko mesiacov,“ informovala lekárnička Jaroslava Gatialová.

Nedostatku trojvakcíny sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Podľa rezortu zdravotníctva Vakcína Boostrix je momentálne dočasne nedostupná pre globálne problémy v dodávkach. „Ministerstvo zdravotníctva začalo podnikať kroky pre hľadanie alternatívneho riešenia vzniknutej situácie oslovením zástupcu držiteľa ďalšej registrovanej vakcíny,“ zaznelo v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

Dostupná dvojvakcína

Dostupná je však dvojvakcína tetanus a záškrt. „Z hľadiska očkovania proti tetanu je optimálne využiť tú šancu ak mi skončilo 15-ročné obdobie na očkovanie proti tetanu zaočkovať sa touto dvojvakcínou,“ uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

Pretože ani ministerstvo zdravotníctva nemá informácie, kedy by mohla byť trojvakcína dostupná. Lekári ju považujú v súčasnosti za optimálnejšiu, vzhľadom na klesajúcu preočkovanosť detí na čierny kašeľ.

„Asociácia súkromných lekárov už iniciovala stretnutie s hlavnou hygieničkou SR, aby aj táto vakcína bola doporučená pre dospelých. Nie je hradená zo zdravotného poistenia,“ dodal Šóth.

Problém by však už nemal byť so štvorvakcínu tetanus, záškrt, čierny kašeľ, mozgová obrna, ktorá je určená pre deti. Minulý týždeň prišlo na Slovensko viac ako 24-tisíc dávok. Ďalšie dodajú začiatkom júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko