Na hlavný obsah

Ženy na Slovensku žijú kratšie, ako v ostatných európskych krajinách: Dôležitú rolu u nás hrá sociálno-ekonomický status žien

Ak ide o inovatívne lieky, sme na chvoste.

Ženy na Slovensku žijú kratšie, ako v ostatných európskych krajinách: Dôležitú rolu u nás hrá sociálno-ekonomický status žien
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenky žijú v porovnaní so ženami z iných európskych krajín kratšie. Naša krajina má navyše jednu z najhorších mier úmrtnosti na ochorenia, ktorým sa dá predchádzať. O tom, prečo je to tak, sme hovorili s prezidentkou Asociácie na ochranu práv pacientov Máriou Lévyovou.

Máme vypracovanú prvú komplexnú štúdiu o zdraví žien na Slovensku. Podľa prezidentky asociácie vznikala v spolupráci s výrobcami liekov, analytikmi a s podporou zdravotných poisťovní.

Pozrite si celý rozhovor relácie RTVS Aktuálne :24, v ktorom Mária Lévyová hovorila o príčinách skorej úmrtnosti žien na Slovensku:

„Tam, kde je sociálno-ekonomický status žien vyšší, tam je aj dĺžka prežívania dlhšia, aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti, pretože nemôžeme tvrdiť, že máme bezplatnú starostlivosť. Prevažne sa dopláca, a to mnohým ženám dostupnosť znižuje,“ priblížila Lévyová.

Dodala, že odborníci sa zhodujú na tom, že je potrebné odstraňovať rozdiely v socioekonomickej oblasti a v oblasti dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Lévyová poznamenala, že na Slovensku síce máme dostatok mamografických pracovísk, no dostupnosť nie je na takej úrovni, na akej by mala byť.

Najčastejšími príčinami úmrtia žien v roku 2022 boli predovšetkým choroby obehovej sústavy, tvoria až 39 percent. Za tým nasledujú „iné príčiny“, ktoré tvoria 28 percent úmrtí u žien. Onkologické ochorenia sú u žien až na treťom mieste s 22 percentami.

„Napríklad v zahraniční nie je ničím výnimočným, že prevenciu a nábor robia na mamičky, ich deti, na staré mamy, vnúčatá. Možno celospoločenská debata a hľadanie spôsobov by pomohla znížiť úmrtnosť a predĺžila by ženám život,“ podotkla Lévyová.

V rámci Európskej únie sme na chvoste, čo sa týka vstupu inovatívnych liekov. „A mnohé ženy to aj vidia, že niektoré doslova bojujú v zbierkach za svoj liek a obávajú sa toho, že niečo obdobné ich čaká,“ povedala prezidentka asociácie.

Pripomenula, že vyspelé štáty EÚ investujú do prevencie tri percentá z celkových prostriedkov na zdravotnú starostlivosť. Na Slovensku je to stále jedno percento.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko