Na hlavný obsah

Len nedávno košickú spievajúcu fontánu zrekonštruovali a už ju ničia nezodpovední návštevníci

Vchádzajú do nej aj napriek tomu, že je to zakázané.

Len nedávno košickú spievajúcu fontánu zrekonštruovali a už ju ničia nezodpovední návštevníci
Spievajúca fontána v Košiciach. Foto: RTVS

Spievajúcu fontánu v Košiciach poškodzujú nezodpovední návštevníci. Vchádzajú do nej napriek tomu, že je to zakázané. Zároveň si pritom môžu ublížiť.

Nedisciplinovaní návštevníci už stihli vo fontáne poškodiť niekoľko trysiek. Tie teraz striekajú tak, ako by nemali.

„Chodia sem aj dospelí, hlavne tí podgurážení alebo tí, ktorí sú v nálade. Ale najmä deti, ktoré si neuvedomujú, aké je tam nebezpečenstvo,“ priblížil projektový manažér Správy mestskej zelene v Košiciach Erik Kuzma.

Nejde totiž len o možné poškodenie trysiek, svetiel či senzorov. „Voda z trysiek vychádza vo veľkom množstve. Tá najvyššia dosiahne až do 24 metrov a voda, keď dopadá, má určitú váhu, takže to môže aj ublížiť človeku,“ dodal Kuzma.

Na zrekonštruovanú spievajúcu fontánu v Košiciach sa pre Správy RTVS z regiónov bol pozrieť redaktor Ondrej Behún:

Rekonštrukcia stála takmer dva milióny

Správa mestskej zelene v Košiciach, ktorá sa o fontány stará, vyzýva ľudí, aby zákaz vstupu do fontány rešpektovali.

„Tak ako v minulosti, aj po rekonštrukcii spievajúcej fontány Správa mestskej zelene umiestnila oznam o zákaze vstupu do telesa fontány. Piktogramy sme umiestnili z každej strany telesa fontány,“ povedal hovorca Správy mestskej zelene v Košiciach Marek Lukáč.

„Došlo len k drobným poškodeniam, ale predsa, mali by sme si to vážiť, keďže to dielo nestálo málo,“ uviedol Erik Kuzma. Konkrétne stála rekonštrukcia takmer dva milióny eur. Okrem kamier dohliadajú na fontánu aj mestskí policajti. Za vstup do nej môžu udeliť pokutu.

„V takýchto prípadoch ide o priestupok proti verejnému poriadku. Policajti môžu za tento priestupok uložiť v blokovom konaní pokutu do výšky 33 eur,“ vysvetlil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Zrekonštruovanú 38-ročnú fontánu sprístupnili pred mesiacom. Po novom voda strieka zo 775 trysiek a večer ju osvetľuje 260 LED svetiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny