Na hlavný obsah

Letka stíhačiek F-16 by mohla byť ešte väčšia. Ministerstvo obrany začalo diskusie s USA, potvrdil pre RTVS R. Kaliňák

Exminister Naď to kritizuje.

Letka stíhačiek F-16 by mohla byť ešte väčšia. Ministerstvo obrany začalo diskusie s USA, potvrdil pre RTVS R. Kaliňák
Stíhačky F-16. Foto: RTVS

Letka stíhačiek F-16 by mohla byť ešte väčšia. Ministerstvo obrany začalo diskusie s americkou stranou. Pre RTVS to potvrdil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Slovensko si pred piatimi rokmi objednalo zo Spojených štátov 14 stíhačiek. Prvé dve by na naše územie mali priletieť v lete.

Pred rokom 2018 riešilo Slovensko otázku, či kúpiť osem švédskych Gripenov, alebo 14 stíhačiek F-16. Voľba padla na americké F-16.

„Štrnásť ako flotila je elementárne základné číslo. Preto majú aj Česi 14 Gripenov, preto majú aj Maďari 14 Gripenov, preto aj my máme 14 F-16. Ale medzitým sa zásadným spôsobom mení bezpečnostná situácia,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Či Slovensko plánuje nakúpiť ďalšie stíhačky F-16 zištoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Andrej Bálint:

Minister obrany, Robert Kaliňák dnes hovorí o nákupe ďalších štyroch stíhačiek. „Myslím si, že prebiehajú prvé diskusie o tom aké sú možnosti. Oni majú teraz pomerne dosť objednávok na F-16 Block 70,“ uviedol minister.

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď z mimoparlamentnej strany Demokrati to kritizuje. Tvrdí, že prednosť by mala dostať iná vojenská technika, napríklad vrtuľníky Viper. „On by chcel kúpiť stíhačky, ktoré vojaci nikdy nepýtali navyše ďalšie. Nič sa nezmenilo na tom, aby sme museli kupovať ďalšie a máme oveľa oveľa dôležitejšie priority,“ skonštatoval.

Zmeko hovorí o plnohodnotnej požiadavke zo strany Ozbrojených síl SR. „Je v našej koncepcii, ktorá bola prijatá na vojenskej rade v roku 2023, kde sa o nej hovorí – o tých štyroch,“ dodal.

Stíhačky ako dôležitá podpora

Šéf rezortu obrany dodáva, že ďalšie stíhačky by zohrali dôležitú úlohu pri podpore pozemných vojsk, čo sa ukázalo aj v prípade vojny na Ukrajine. „Alebo v prípade izraelského konfliktu. Takže musíme trošku uvažovať širšie – inak ako pred dvomi a alebo piatimi rokmi,“ pokračoval Kaliňák

„Štyri stíhačky zásadným spôsobom neriešia tú priamu leteckú podporu. Potrebovali by sme podstatne väčší počet tých stíhačiek. Sú veľmi drahé, mimoriadne nákladné na prevádzku,“ myslí si generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Tento počet je príliš malý na to, aby ste získali nejakú novú spôsobilosť. Uvediem jednoduchý príklad. Česká republika nakúpila 24 lietadiel F-35. To je dostatočný počet, aby ste plnili nielen úlohy, ktoré sú spojené s ochranou vzdušného priestoru,“ dodal vojenský analytik Vladimír Bednár.

Za 14 stíhačiek F-16 zaplatilo Slovensko viac ako 1,5 miliardy eur. Nákup ďalších štyroch by stál stovky miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko