Na hlavný obsah

Silné turbulencie počas letu z Londýna neprežil občan Británie (†73). Desiatky ďalších utrpeli zranenia

V lietadle sa viezlo celkovo 211 cestujúcich.

Silné turbulencie počas letu z Londýna neprežil občan Británie (†73). Desiatky ďalších utrpeli zranenia
Lietadlo spoločnosti Singapore Airlines núdzovo pristálo v Bangkoku. Foto: TASR/AP

Silné turbulencie, ktoré zasiahli lietadlo spoločnosti Singapore Airlines smerujúce z Londýna do Singapuru, neprežil 73-ročný Brit. Viac ako 30 ďalších ľudí utrpelo zranenia, píše BBC.

Boeing 777-300ER smerujúci do Singapuru presmerovali do Bangkoku v Thajsku, kde pristál o 15.45 h miestneho času. V lietadle sa viezlo celkovo 211 cestujúcich a 18 členov posádky, uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení. „Singapurská letecká spoločnosť vyjadruje najhlbšiu sústrasť rodine zosnulého,“ vyhlásili. Príčinou smrti pasažiera mal byť infarkt.

Cestujúci uviedli, že lietadlo z ničoho nič kleslo, ľudí a veci to okamžite vymrštilo do vzduchu. „Celý som sa polial kávou. Počas niekoľkých sekúnd ako lietadlo padalo, bolo počuť hrozný krik,“ povedal jeden z pasažierov menom Andrew.

Po tom, čo sa turbulencie ustálili, pomohol žene, ktorá kričala od bolesti a mala ranu na hlave. Ďalší z cestujúcich, 28-ročný Dzafran, priblížil, že všetkých, ktorí neboli pripútaní, vyhodilo do stropu lietadla.

Letecká spoločnosť spresnila, že 31 cestujúcich previezli do nemocnice. „Ostatní cestujúci a posádka sa podrobili vyšetreniu na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku,“ dodala.

Thajské úrady vyslali na letisko Suvarnabhumi sanitky a pohotovostné tímy. Singapurský minister dopravy Chee Hong Tat uviedol, že vláda poskytne cestujúcim a ich rodinám pomoc. „Hlboko ma zarmútilo, keď som sa dozvedel o incidente na palube letu Singapore Airlines SQ321 z londýnskeho Heathrow do Singapuru,“ napísal vo vyhlásení na sociálnej sieti.

Stále nie je jasné, čo sa presne na palube lietadla stalo. Turbulencie sú súčasťou lietania, avšak zvyčajne sa ich netreba obávať. Závažné incidenty, ako je tento, sú zriedkavé.

Niekedy sa dajú predpovedať, ale turbulencie môžu prísť aj z ničoho nič. Piloti sa zvyknú medzi sebou na výskyt turbulencií varovať. Aj keď ide o jav počasia, turbulencie sa môžu vyskytnúť kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet