Na hlavný obsah

Matky po celom svete dnes majú svoj sviatok. V rôznych podobách sa oslavuje už stáročia

V Československu sa začal oslavovať v roku 1923.

Matky po celom svete dnes majú svoj sviatok. V rôznych podobách sa oslavuje už stáročia
Profesionálna mama Zdenka Weissová s deťmi. Foto: RTVS

Materinská láska má veľa podôb. Materstvo sa oslavuje naprieč celým svetom už po celé stáročia. Druhá májová nedeľa sa stala dňom matiek pred 110 rokmi. Sviatok oficiálne vyhlásil americký prezident ako národný sviatok.

V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923. Pričinila sa o to Alica Masaryková, dcéra prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka.

Mamy, staré mamy, krstné mamy, náhradné mamy, ale aj svokry – druhá májová nedeľa patrí im. Po prvý raz bude sviatok oslavovať aj Oľga Halászová. „Bála som sa veľmi, ako to budem zvládať, ale keď ju mám teraz pri sebe, cítim neopísateľné šťastie,“ ozrejmila prvorodička Oľga.

Svetovému Dňu matiek sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Som už druhorodička. To je trošku aj ťažké pre tú mamu hlavne v tom tehotenstve. Zrazu má strach o tú lásku, či to jedno dieťatko, či to druhé dieťatko budem ľúbiť menej. Ale teraz je tej lásky toľko. Už aby sme boli spolu,“ povedal matka dvoch detí Petra.

Tie najšťastnejšie mamy dnes zo všetkých strán dostávajú späť cit, ktorý dali. Zdenka Weissová je matkou dvoch dcér, ale materinskú lásku odovzdáva desiatkam detí, je totiž profesionálnou mamou.

„Od 2005, kedy som začala túto prácu vykonávať, tak našou rodinou prešlo už 33 detí. Dá sa to zvládať, ani neviem, že som mala také veľké srdce ako mám, to som na to prišla až teraz. Na deň matiek by som si priala, aby každá mamina ľúbila svoje deti, aby každé dieťa malo svoju maminu,“ povedala profesionálna mama Zdenka.

Profesionálne mamy vidia aj odvrátenú stranu materstva. „Niektorí ľudia majú pomýlené hodnoty. Maminy, ktoré opustili svoje deti, neodsudzujem. Je mi ich ľúto,“ dodala Zdenka Weissová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko