Na hlavný obsah

Minister vnútra chce, aby traja najvyšší ústavní činitelia nebývali počas výkonu funkcie doma

Bývať by mali v štátnych chránených nehnuteľnostiach.

Minister vnútra chce, aby traja najvyšší ústavní činitelia nebývali počas výkonu funkcie doma
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: SITA/Milan Illík

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riešiť otázku bývania troch najvyšších ústavných činiteľov. O tejto téme plánuje komunikovať s Kanceláriou Národnej rady SR, Kanceláriou prezidenta SR aj Úradom vlády SR.

Cieľom je, aby počas výkonu funkcie nebývali doma, ale v štátnych chránených nehnuteľnostiach. Minister totiž považuje za nemysliteľné, aby traja najvyšší ústavní činitelia nemali zabezpečené bývanie spĺňajúce určité bezpečnostné predpisy.

Bývaniu ústavných činiteľov sa v Správach RTVS venoval Silvester Roštár:

„Je to pre mňa nemysliteľné. A je mi jedno, či je prezidentom Zuzana Čaputová, Robert Fico alebo Peter Pellegrini, či premiérom Igor Matovič, Michal Šimečka alebo hocikto iný,“ priblížil.

Chce navrhnúť, aby Úrad na ochranu ústavných činiteľov kontaktoval všetky tri spomenuté orgány. Mal by zistiť, ako sú na tom so zabezpečením. „Aby bývanie prešlo pod úrad vlády a boli tam nastavené režimové opatrenia. Nech nedávame priestor na to, že sa pred obydliami politikov budú stavať šibenice,“ skonštatoval.

Nehnuteľnosti na bývanie pre ústavných činiteľov sa podľa slov ministra vnútra už vytypovali. „Budem robiť všetko pre to, aby nehnuteľnosti prešli pod ministerstvo vnútra a pod úrad na ochranu ústavných činiteľov, aby sme vedeli garantovať ich bezpečnosť a pri tom s nimi nebudeme ani debatovať, že oni chcú zostať doma,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko