Na hlavný obsah

Opozícia sa snaží odvolať M. Šimkovičovú. Kolegovia z SNS ministerku v pléne obhajovali

Mimoriadnu schôdzu iniciovali opoziční poslanci za PS a SaS.

Opozícia sa snaží odvolať M. Šimkovičovú. Kolegovia z SNS ministerku v pléne obhajovali
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) čelí odvolávaniu v parlamente. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci sa v parlamente venovali iba jednému bodu programu – opozičnému pokusu o odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). Rozprava sa zmenila na výmenu názorov o tom, kto šíri v spoločnosti nenávisť a nepravdy – koalícia alebo opozícia.

Šimkovičová podľa opozície zasahuje do slobody kultúry svojimi krokmi aj výrokmi. Nepáčia sa im ani zmeny v umeleckých fondoch, či zámer zmeniť verejnoprávnu televíziu a rozhlas.

„Je neprijateľné, aby funkciu ministerky vykonávala osoba, ktorá útočí na menšiny a koná tak v rozpore s ústavou,“ uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Minister a poslanci za SNS vyjadrili ministerke podporu. PS a SaS podľa nich šíri voči ministerke nenávisť len preto, že má iný názor. Pridali sa aj poslanci koaličného Smeru. Poslanci zo strany Hlas sa na rokovaní nezúčastnili.

„Vy práve preferujete minoritné skupiny, aby ste vytvárali konflikt v tejto spoločnosti. Určite som hrdý na to, čo ministerka Šimkovičová robí,“ obhajoval ministerku podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„Ti vytkli, že šíriš dezinformácie. Hovorí ti to strana, ktorá tvrdí o 72 rodoch, tak ty šíriš dezinformácie. Im proste prekáža, že ich odrezávaš od ich zdrojov,“ hovoril v pléne minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

„Nikdy v živote sme nič také nešírili. Vy normálne tuto v priamom prenose dávate klamstvo jedno za druhým,“ reagovala Plaváková.

„Oni tu normálne šíria nenávisť voči Martine Šimkovičovej preto, lebo chce chrániť národnú kultúru. Útočíte na slobodu slova, čo je ústavné právo, lebo si to označíte, že to sú hoaxy, hybridné vojny,“ obhajoval ju aj ďalší podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).

„Pod národnou kultúrou rozumiete deliť Slovákov na dobrých a zlých, a tým vytvárate proste stále nepriateľa, bez ktorého neviete žiť,“ uviedol poslanec František Mikloško (KDH).

Odvolávaniu ministerky kultúry sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Vystúpila aj ministerka

Po troch hodinách vystúpila v pléne aj ministerka. Opozíciu obvinila, že pre volebnú porážku burcuje ľudí na uliciach a rozdúchava nenávisť.

„Na moju adresu sa bez hanby množia termíny ako fašista, neofašista, nacista, homofóbka, transfóbka. A tam hľadáte aj dôvody môjho dnešného odvolávania. Ja však nehajlujem na verejnosti. A poviem vám, je to odporné. Zdá sa mi, že máte extrémne potešenie z toho, že tieto slová môžete nalepiť na ženu, matku, a to len preto, že nie som z vášho politického košiara,“ obhajovala sa ministerka.

„Vykresľujete sa tu ako obeť, ale vy ste ministerka. Naučte sa čeliť kritike a nevyplakávajte,“ reagovala poslankyňa Ingrid Kosová (PS).

Hlasovanie o odvolaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej bude na budúci týždeň v utorok (14. 5.). Rovnako budú poslanci rozhodovať aj o ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD), o ktorej rokovali vo štvrtok (9. 5.) do neskorých večerných hodín.

Odvolávanie ministerky kultúry priamo v parlamente sleduje redaktorka RTVS Nina Janešíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko