Na hlavný obsah

VIDEO: Štyri góly nestačili. Slováci vstúpili do šampionátu prehrou s Nemeckom

Slováci sa najbližšie stretnú v nedeľu 12. mája s Kazachstanom.

VIDEO: Štyri góly nestačili. Slováci vstúpili do šampionátu prehrou s Nemeckom
Potýčka medzi hráčmi Slovenska a Nemecka počas zápasu Slovensko - Nemecko. Foto: SITA/Martin Medňanský

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v úvodnom zápase B-skupiny majstrovstiev sveta s Nemeckom 4:6. Zverenci trénera Craiga Ramsayho doplatili na vylúčenia v druhej tretine, keď hrali dvakrát v trojici a robili chyby v obrane. Slovensko odohrá najbližší duel v nedeľu 12. mája o 12.20 h proti Kazachstanu, Nemci nastúpia v sobotu vo večernom stretnutí proti Američanom.

Slováci inkasovali prvé dva góly v oslabení, keď Stanislava Škovránka prekonali Dominik Kahun a Jonas Müller. Ešte v druhej tretine dokázali odpovedať Marek Hrivík a delovkou od modrej Martin Fehérváry, no Nemci išli v závere dejstva opäť do vedenia zásluhou Lukasa Kälbleho.

V 45. minúte zvýšil na rozdiel dvoch gólov Marc Michaelis. O zníženie sa postaral Libor Hudáček, na to však odpovedali Leonhard Pföderl a Tobias Eder a Matúš Sukeľ už len skorigoval pätnásť sekúnd pred koncom na 4:6.

V zápase využili oba trénerské tímy takzvaný „coach’s challenge“. Ramsayho družine po prvom inkasovanom góle nepomohol a hrala po ňom v oslabení 3 na 5. Nemecká výzva pri druhom góle Hrivíka vyšla, keďže puk pred ním opustil útočné pásmo.

Slovensko – Nemecko 4:6

Góly: 36. Hrivík (Cehlárik) 39. Fehérváry (Pospíšil, Slafkovský) 55. Hudáček (Slafkovský, Hrivík) 60. Sukeľ (Kelemen, Regenda) 30. Kahun (Ehliz, Pfoederl) 33. Muller (Michaelis) 40. Kaelble 45. Michaelis (Pfoederl. Ehliz) 57. Pfoederl (Ehliz) 59. Eder

Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Pearce (Kan.) – Briganti (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 7:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 9100 divákov (vypredané).

Zostavy:

Slovensko: Škorvánek (Hlavaj) – Fehérváry, Nemec, Ivan, Čerešnák, Koch, Grman, Gajdoš, Golian – Cehlárik, Hrivík, Slafkovský – Tatar, Cingel, Hudáček – Regenda, Pospíšil, Kelemen – Kudrna, Sukeľ, Daňo

Nemecko: Grubauer (Niederberger) – Muller, Wissmann, Muller M., Szuber, Wagner, Kaelble, Fohrier- Ehliz, Michaelis, Pfoederl – Tiffels, Kahun, Peterka – Tuomie, Stachowiak, Fischbuch – Ehl, Sturm, Eder

I. tretina:

Slováci takmer vyťahovali puk zo svojej siete už po 30 sekundách hry. Škorvánek neudržal strelu z kruhu, puk mu vypadol a pomaly kĺzal za jeho chrbát. Za pomoci obrany sa mu podarilo situáciu uhasiť a stav tak ostal 0:0.

Nemci sa do veľkej príležitosti dostali aj v štvrtej minúte, keď sa Nemci dostali do prečíslenia 2 na 1. Ehlizovú strelu však Škorvánek zneškodnil.

Ako prví si presilovú hru zahrali Nemci, keď na trestnú lavicu smeroval za narazenie Stachowiaka Martin Pospíšil. Práve v oslabení sa do šance dostali Slováci, keď Cingel vybojoval puk a poslal ho skvelou prihrávkou na Regendu. Ten však pred brankárom Grubauerom zaváhal. Hoci gól nedal, vypýtal si aspoň nedovolený zákrok, a tak nemecká hra v početnej výhode netrvala ani minútu. Na trestnú lavicu odišiel za seknutie Pfoederl.

Počas hry štyroch na štyroch trafil Lukas Kaelbe konštrukciu slovenskej bránky. Obaja potrestaní hráči sa napokon vrátili na ľad po riadnom skončení ich trestov.

Obrovskú príležitosť Slovákov, najväčšiu v tretine, mal v 10. minúte na hokejke Matúš Sukeľ, ale Grubauera nedokázal zblízka prestreliť. V 14. minúte hrali Slováci ďalšiu presilovku, zužitkovať ju sa im však nepodarilo. V 19. minúte trafil Tatar tyčku. Prvá tretina sa tak skončila bez gólu.

II. tretina:

Do druhého dejstva vstúpili Slováci oveľa lepšie ako do toho prvého. Hneď v 21. minúte sa snažil pred nemeckého brankára natlačiť Slafkovský, jeho zakončenie však nemecký gólman vyrazil betónom.

Do veľkej príležitosti sa v 24. minúte dostal aj Cehlárik, ktorý zachytil rozohrávku Nemcov. Ani jeho pokus spomedzi kruhov neslávil úspech.

V 27. minúte mali oba tímy obrovské šance otvoriť skóre. Hrivíkovu prihrávku pred bránku na voľného Cehlárika zastavil „šmýkačkou“ J. Müller, na druhej strane chyboval Fehérváry, Kahun posunul do čistej šance Ehlizovi, ale Škovránek sa stihol presunúť. V druhej tretine sa hral svižný hokej zo strany na stranu a s množstvom šancí.

V 29. minúte šiel za krosček na trestnú lavicu Matúš Sukeľ. Nemci sa hneď usadili v pásme a boli aktívni, čo vyústilo do ďalšieho slovenského vylúčenia. Za vysokú hokejku, ktorou trafil do tváre Sturmasa, sa na trestnú lavicu k Sukeľovi pobral Peter Čerešňák. Ten po skúmaní videa dokonca dostal až štvorminútový trest.

Nemci sa v hre 5 na 3 usadili opäť vo svojom útočnom pásme a netrvalo im dlho, kým skórovali. Prvý gól stretnutia padol v 30. minúte z dorážky Kahuna.

Slovenská lavička si následne vyžiadala videorozhodcu. Ten nechal nemecký gól v platnosti, a tak Slováci museli poslať na trestnú lavicu ďalšieho hráča. Trest odsedel Peter Cehlárik a Slováci tak museli brániť opäť oslabenie o dvoch mužov. Nemci v ňom neuspeli, ale uspeli v následnej hre piatich proti štyrom. Na konci nemeckej kombinácie bol Muller.

V 35. minúte boli blízko kontaktnému gólu Ivan a z dorážky Slafkovský, Grubauer znovu zachránil. O minút neskôr však už nestačil ani on. Cehlárikovu tutovku ešte ako tak vyrazil, ale na Hrivíkovu strelu z veľkého uhla už nemal nárok – 1:2.

Netrvalo dlho a Slováci opäť udreli. Dobrú prácu odviedol Martin Pospíšil, ktorý poslal puk na modrú čiaru Martinovi Fehérvárymu. Ten prestrelil všetko, čo mu stalo v ceste. Vyrovnané! 2:2.

Radosť Slovákov z vyrovnania dlho netrvala. Posledné slovo mali ich súperi a po nedôraznej obrane pred Škorvánkom upravil 29 sekúnd pred koncom tretej tretiny na 3:2 Kälble.

III. tretina:

 Slováci vstúpili do tretieho dejstva náporom a viackrát zavarili pred Grubauerom, no gól padol na druhej strane. Ramseyho zverenci prepadli v obrane a Pföderlovu strelu dorazil do siete voľný Michaelis.

V 48. minúte zahákoval Tiffels a Nemci sa museli brániť v štyroch. Po závere pred bránkou dokázal Regenda, ktorý ležal na ľade posunúť puk okolo bránky pred Grubauera a Hrivík dal druhý gól v zápase. Ten však neplatil, keďže nemecká trénerská výzva slávila úspech.

Pred gólom ušiel Čerešňákovi puk kúsoček za modrú čiaru, čo znamenalo ofsajd. Ďalšie veľké šance v pokračujúcej presilovke mali Slafkovský a Tatar, Grubauer ich zastavil a po dôraznom dotieraní Pospíšila sa pred ním strhla šarvátka.

Po nej išli na trestnú Pospíšil i Slafkovský za hrubosť a za rovnaký prehrešok aj Szuber. Slovenská presilovka sa tak skončila. Ramsayho zverenci však ďalšej tlačili a odmena prišla v 55. minúte, keď Hudáček znížil na 3:4.

Necelé štyri minúty pred koncom však prišla ďalšia chyba v slovenskej obrane a nekrytý Pföderl upravil na 5:3 a do prázdnej bránky pridal šiesty gól Eder. Pätnásť sekúnd pred koncom skorigoval skóre Sukeľ.

Zaujímavostí zo zápasu a postrehy expertov môžete sledovať spolu s nami minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport