Na hlavný obsah

Rusnákovi chýbajú v nominácii dvaja obrancovia, postup do štvrťfinále by s týmto tímom mal byť podľa experta štandardom

Podľa Rusnáka má Slovensko v Česku takmer olympijský tím.

Rusnákovi chýbajú v nominácii dvaja obrancovia, postup do štvrťfinále by s týmto tímom mal byť podľa experta štandardom
Na snímke bývalý hokejista a hokejový expert Ondrej Rusnák. Foto: Facebook/Ondrej Rusnak

Hokejový expert RTVS Ondrej Rusnák považuje postup Slovenska do štvrťfinále 87. majstrovstiev sveta za štandard, ktorý by družina vedená Craigom Ramsaym mala zvládnuť.

Svoje tvrdenie opiera najmä o to, že národnému tímu praje zloženie ostravskej B-skupiny, v ktorej ho budú za úspechom hnať vypredané tribúny. Do tretieho najväčšieho českého mesta zároveň vycestoval najsilnejší káder za posledné roky.

Podľa bývalého útočníka by káder Slovenska mohol byť ešte silnejší len v prípade, že by zranenie nevyradilo z hry elitného slovenského obrancu v službách Tampy Bay.

„Chýba mi Erik Černák, ktorý je pán obranca. Bohužiaľ, je zranený. Taktiež vieme, aká je situácia ohľadom hráčov z KHL, z ktorej by nám mohol pomôcť obranca Martin Gernát,“ hovorí v rozhovore pre spravodajský web RTVS Rusnák.

Prehra s Američanmi trocha skrotila očakávania

Zverenci Craiga Ramsayho ukončili prípravu prehrou so súperom najťažšieho kalibru. Od silného amerického tímu na domácom ľade inkasovali šesť gólov, presadiť sa dokázali len dvakrát.

„Na prípravu to bol veľmi dobrý zápas s kvalitným súperom. Veľa sa korčuľovalo, duel mal emóciu a nebol to len taký lážo-plážo posledný zápas pred MS, aby sa náhodou niekto nezranil. Možno je aj dobré, že nás Američania porazili, aby sme ostali na zemi a trochu to skrotilo očakávania,“ vracia sa Rusnák k prehre so zámorským celkom, ktorý nás ako tretí v poradí preverí aj na šampionáte.

Brankári nebudú našou slabinou

Pár minút po spomínanom zápase predstúpil pred novinárov generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan a oznámil 25-členný menoslov hráčov, ktorí budú Slovensko reprezentovať na šampionáte.

Najjasnejšie bolo už pred tým, že do Českej republiky pocestuje brankárske trio v zložení Hlavaj, Škorvánek a Tomek. Kým vlani boli prví dvaja menovaní šampionátoví debutanti, tento rok urobili vo svojich kariérach ďalšie posuny pozitívnym smerom, a tak budú očakávania od nich pochopiteľne väčšie.

„Dôležitejšie ako to, čo od nich môžu očakávať fanúšikovia, je to, čo od nich môže očakávať tím. Je oveľa lepšie, že hráči si už vyskúšali našich brankárov a o to viac im môžu dôverovať. O to viac si môžu dovoliť napríklad obrancovia byť troška riskantnejší a sebavedomejší pri rozohrávke, pretože vedia, že za sebou majú brankára, ktorý ich vie podržať. Vieme, aké skvelé čísla mali Hlavaj a Škorvánek na minulých MS. Myslím si, že aj tretí brankár Tomek, ak bude chytať, má veľkú kvalitu. Post brankára, ktorý bol otázny, nie je naša slabina,“ hodnotí slovenské gólmanské trio Rusnák.

Ondrej Rusnák o brankárskej trojici:

Gajdoš si nomináciu zaslúžil, Golian je prekvapením

Z hráčov, ktorí v ročníku 2023/2024 pôsobili v najvyššej slovenskej súťaží, sa do Ostravy prebojoval okrem Škorvánka aj čerstvý majster s Nitrou obranca František Gajdoš a bek Slovana Andrej Golian.

„František Gajdoš bol jedným z mála moderných obrancov v našej extralige. Hral aj na minuloročnom šampionáte a ukázal, že sa nezľakol hrať proti veľkým hokejistom. V Nitre, rovnako ako aj celý tím, nemal až taký dobrý úvod, ale v play-off už bol veľmi dobrý. Je to jeden z mála obrancov, ktorý vie aktívne podporiť útok a vie aj trocha pritvrdiť. V obrane si musí troška lepšie obsadzovať hráčov v predbránkovom priestore. Ak zobrať na MS nejakého obrancu z našej extraligy, tak práve Gajdoš je tá správna voľba,“ vysiela slová chvály na adresu novej posily českého Litvínova Rusnák.

Kým Gajdoš zažije svoj druhý seniorský šampionát, Andreja Goliana čaká premiéra. Predtým reprezentoval Slovensko len na mládežníckych MS.

„Andrej Golian je pre mňa prekvapenie. Určite nebude zastávať pozíciu v prvých dvoch – troch obranných pároch. Do zápasu naskočí skôr, keď sa niekto zraní alebo sa nejakému inému hráčovi nebude dariť po športovej stránke,“ myslí si Rusnák.

Lantoši nemohol urobiť viac

Pred odchodom na šampionát mal realizačný tím aj menej obľúbenú úlohu – vyradiť z mužstva hráčov. Čierny Peter sa napokon ušiel trojici korčuliarov. Z obrancov sa do Ostravy nepozrie 22-ročný Rayen Petrovický, čo sa podľa Rusnáka dalo očakávať.

Medzi útočníkmi neprežili škrty Samuel Takáč a Róbert Lantoši. Najmä nenominovanie Lantošiho, ktorý má za sebou životnú sezónu v drese českého extraligistu z Mladej Boleslavi a vyšiel mu aj úvod prípravy, považuje Rusnák za prekvapenie.

„Róbert už viac ani urobiť nemohol. Prišli hráči zo zámoria, ktorí vždy majú prednosť. On nie je typologicky hráč do štvrtej formácie. Je však zaujímavé, že aj keď mal za sebou horšiu sezónu, tak sa s ním rátalo na prémiové pozície. Hral s Hrivíkom a Cehlárikom, keď mali najlepšiu formu. Mal množstvo šancí. Nikdy nehral zle, ale neurobil ani 10 bodov na MS. Ak by nevypadol Lantoši, tak by asi vypadol Daňo alebo Kudrna. Kudrna je však viac hráč do štvrtej formácie ako Lantoši. Keby Lantoši v poslednom dueli proti USA strelil gól alebo by jeho formácia bola najlepšia na ľade, tak by sa ho ťažko posielalo domov,“ zamýšľa sa Rusnák.

Rusnákovi chýba najmä Černák

Slováci odcestovali do Ostravy s papierovo najsilnejším tímom za posledné roky. Na ich súpiske figuruje až osem hráčov, ktorí odohrali v tejto sezóne aspoň jeden zápas v zámorskej NHL, čo počas minulých rokov nebolo zvykom. Ešte dve mená by však Rusnák na súpiske predsa len rád videl.

„Chýba mi Erik Černák, ktorý je pán obranca. Bohužiaľ, je zranený. Taktiež vieme, aká je situácia ohľadom hráčov z KHL, z ktorej by nám mohol pomôcť obranca Martin Gernát. Sťažovať sa však, že máme na šampionáte slabý káder, nemôžeme,“ zhodnotil silu reprezentačného výberu Rusnák a dodal.

„Dá sa povedať, že okrem Černáka máme olympijský tím, ktorý by mohol ísť aj do Milána 2026, ak sa tam kvalifikuje. Každý hráč, ktorý len trocha mohol, ide. Predsa len, šampionát je v Česku, čo je pre hráčov obrovským lákadlom.“

Ondrej Rusnák o sile slovenskej reprezentácie na MS v hokeji 2024:

Z profiligových hráčov sa však v Ostrave predstavia dvaja historicky najvyššie draftovaní Slováci. Útočník Juraj Slafkovský smeruje už na svoje tretie seniorské MS, obrancu Šimona Nemca čakajú štvrté MS. Práve od nich sa bude očakávať, že budú lídrami na svojich postoch. Obaja majú pritom stále len dvadsať rokov.

„Oni dvaja patria k lídrom aj vo svojich tímoch. Šimon Nemec ako obranca vo svojej nováčikovskej sezóne možno nemal toľko bodov, ale dostával veľa času na ľade. Juraj Slafkovský mal výbornú druhú časť sezóny, 50 bodov na, v tom čase, tínedžera, sú skvelé čísla. Obaja už ukázali, že v reprezentácii im to sedí, takže nemám pochybnosti, že si pozíciu lídrov zastanú. 

Rusnák o Slafkovskom a Nemcovi:

Ostravská skupina je prijateľnejšia

Zverenci Craiga Ramsayho vstúpia do šampionátu hneď v úvodný deň turnaja zápasom proti úradujúcim vicemajstrom z Nemecka. Následne ich postupne preverí Kazachstan, USA, nováčik z Poľska, Francúzsko, minuloročný bronzový tím Lotyšsko. Účinkovanie v skupine uzavrú súbojom so Švédskom.

„Pražská skupina je trocha ťažšia. My máme Američanov, ktorí budú výborní a Švédov, s ktorými zas vieme hrať. Potom máme súperov, ktorí sú na našej úrovni ako Nemecko a Lotyšsko. Ich musíme dokázať zdolať a verím, že z týchto dvoch duelov odídeme s plusovým skóre a získame viac ako tri body. Ostatné tímy dokážeme poraziť. Tretie miesto v skupine by bolo reálne,“ predpovedá bývalý hokejista.

Ak by sa jeho prognózy naplnili, Slovensko by si zahralo vo štvrťfinále po ročnej prestávke. „Za mňa je úspech medaila, neúspech je vyradenie v základnej skupine. Štvrťfinále je štandard, ktorý by sme s týmto kádrom mali zvládnuť. Nechcem povedať, že je to povinnosť, ale s kádrom, ktorý máme a s tým, že hráme v podstate doma, tak sa postup berie ako splnená úloha,“ uzatvára Rusnák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport