Na hlavný obsah

Muž, ktorý útočil na premiéra, má nového obhajcu. Advokátka, ktorú mu pridelili, odstúpila

Advokát ex offo môže odstúpiť iba zo závažných dôvodov.

Muž, ktorý útočil na premiéra, má nového obhajcu. Advokátka, ktorú mu pridelili, odstúpila
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Muž, ktorý strieľal na premiéra Roberta Fica, má nového obhajcu. Advokátka Martina Čierna, ktorá mu pridelili ex offo, ukončila z osobných dôvodov jeho zastupovanie. Podľa odborníkov právnik ex offo má právo vzdať sa, no nestáva sa to často.

Do zoznamu právnikov ex offo sa môže dobrovoľne zapísať každý advokát, ktorý je členom Slovenskej advokátskej komory. Advokáta ex offo prideľujú napríklad osobe pozbavenej pôsobnosti na právne úkony, mladistvej osobe vo väzbe.

„Alebo v konkrétnom prípade, a to je v tomto, že ide o obzvlášť závažný zločin, to aj pre divákov znamená, že dolná hranica trestnej sadzby prevyšuje 10 rokov. Čo v tomto prípade trestná sadzba je 25 rokov až doživotie, lebo ide o úkladnú vraždu,“ vysvetlil prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Strémy.

Problematike prideľovania právnikov ex offo sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

„Súd potom spôsobom zákonom stanoveným, v tomto prípade ide o náhodný výber takéhoto advokáta, ktorý generuje počítačový systém, vyberie advokáta z tohto zoznamu advokátov, ktorí sú vedení na súde, ktoré chcú byť ustanovovaní v trestných veciach ex offo,“ priblížil člen predsedníctva Slovenskej advokátskej komory Peter Erdős.

Priveľký záujem médií môže uškodiť

Zastupovanie klientov ex offo je v právnickej obci považované za prestížne.

„Nakoľko dávajú advokáti o sebe vedieť, že môžu a sú k dispozícii ľuďom, ktorí nemajú napríklad finančné prostriedky na zvolenie si svojho obhajcu na základe plnej moci,“ uviedol advokát Ondrej Katuščák.

Záujem médií o prípad môže pridelenému právnikovi pomôcť, ale aj uškodiť. „Máme za to, že prílišná medializácia môže prispieť k tomu, že daný advokát odmietne ex offo obhajobu a je to práve z dôvodu, že môže byť na tohto advokáta vyvíjaný tlak zo strany médií,“ vyjadril sa Katuščák.

Advokát ex offo je oprávnený odstúpiť od zmluvy o poskytovaní právnych služieb iba zo závažných dôvodov.

„Zákon hovorí, že ide najmä o ak dôjde k narušeniu dôvery medzi advokátom a klientom,“ zhrnul Erdős. Slovenská advokátska komora v súčasnosti eviduje približne 2 100 ex offo advokátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko