Na hlavný obsah

Na Morave otvorili po rekonštrukcii slávne kúpele. Nesú aj slovenskú stopu

Zavŕšili poslednú fázu trojročnej obnovy pamiatkovo chráneného areálu.

Na Morave otvorili po rekonštrukcii slávne kúpele. Nesú aj slovenskú stopu
V Luhačoviciach na Morave otvorili zrekonštruované Slnečné kúpele. Foto: RTVS

V Luhačoviciach na Morave otvorili zrekonštruované Slnečné kúpele. Zavŕšili tak poslednú fázu trojročnej obnovy pamiatkovo chráneného areálu, na ktorom je aj slovenská stopa. Celkové náklady sa vyšplhali na šesť miliónov eur, polovicu z toho tvorili peniaze z eurofondov.

Slnečné kúpele sú komplexom drevených prezliekacích kabínok, v areáli ich bolo pôvodne vyše 80. Navrhol ich, tak ako aj dalšie známe stavby v kúpeľoch, slovenský architekt Dušan Jurkovič.

„Slnečné kúpele a prevažne teda vodoliečebný ústav od počiatku slúžili na liečebné účely. Pacienti sem dochádzali na vodoliečebné procedúry, a to od začiatku 20. storočia až do roku 2012, keď sa areál uzavrel. Jednotlivé budovy odvtedy chátrali,“ priblížila riaditeľka kúpeľov Hana Felcmanová.

Slávnym kúpeľom v českých Luhačoviciach sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Jančeková:

Dnes si vo vnútri zrekonštruovaného vodoliečebného domu možno pozrieť priestory, kde sa kedysi liečili pacienti, oddychovú miestnosť s pôvodnými drevenými stĺpmi aj poschodie venované skladateľovi Leošovi Janáčkovi. Ten v kúpeľoch často pobýval.

Obnovou prešiel za posledné roky celý areál, od kolonády až po Jurkovičov dom či najnovšie Slnečné kúpele. Práve ich rekonštrukcia bola najnáročnejšia. Reštaurátori museli na starých trámoch hľadať pôvodné farby a vystihnúť všetky ozdobné detaily.

„Našou úlohou okrem iného bolo pokúsiť sa očistiť architektúru od neskorších zásahov a vrátiť pôvodný Jurkovičov charakter. To sme si stanovili ako cieľ, takže sa tu pomerne dosť búralo,“ ozrejmil architekt Petr Všetečka.

Kúpalisko už neotvoria

Teraz majú Slnečné kúpele slúžiť predovšetkým na relaxáciu. „Pôvodný bazén, ktorý bol pôvodne plavárňou, však už nebude slúžiť ako kúpalisko. Je to predovšetkým preto, lebo súčasné normy nám neumožňujú v tejto umelej nádrži, ktorá je napájaná riečnou vodou, plaváreň prevádzkovať,“ dodala Felcmanová.

Cieľom rekonštrukčných prác je predovšetkým zachovať výnimočné dielo slovenského architekta Dušana Jurkoviča a priblížiť ho verejnosti. Rovnako oživiť kultúrnu atmosféru kúpeľov zo začiatku dvadsiateho storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet