Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Na Slovensku nie je bežné, aby ústavní činitelia žili v štátnom bývaní. Ako je to v susedných štátoch?

Priblížil to politológ z vysokej školy AMBIS Marián Sekerák.

Na Slovensku nie je bežné, aby ústavní činitelia žili v štátnom bývaní. Ako je to v susedných štátoch?
Zľava Alexander Van der Bellen, Petr Pavel a Andrzej Duda. Foto: TASR/koláž RTVS

Nie je bežné, aby traja najvyšší ústavní činitelia na Slovensku bývali v štátnych bytoch či domoch. Obvykle preferujú bývanie v súkromí. Priblížil politológ z vysokej školy AMBIS Marián Sekerák v relácii RTVS Aktuálne :24. Rozprávali sme sa s ním o tom, ako to funguje v susedných krajinách.

V Českej republike podľa politológa platí tradícia, že adekvátne štátne bývanie sa zabezpečí minimálne prezidentovi a premiérovi. „Prezident spravidla býva v areáli Pražského hradu, aj keď to nie je vždy pravidlom,“ vysvetlil Sekerák.

Súčasný český prezident Petr Pavel býva v tzv. Lumbeho vile, ktorá je v areáli Pražského hradu, avšak jeho predchodca Miloš Zeman uprednostňoval sídlo v Lánoch.

„Premiér má k dispozícii Kramářovu vilu, ktorá síce nie je v areáli Pražského hradu, ale je v jeho tesnej blízkosti,“ vysvetlil Sekerák. Český premiér si podľa neho môže vybrať, či sa tam chce presťahovať alebo zostane bývať v súkromí a vilu bude využívať iba na reprezentačné účely. „Takto funguje súčasný český premiér Petr Fiala,“ dodal.

Poľskí a rakúski prezidenti

Prezidenti Poľska podľa slov politológa taktiež bývajú priamo v prezidentskom paláci. „Žije tak aj súčasný poľský prezident Andrzej Duda, pričom takto podobne v druhom poschodí bývalí viacerí jeho predchodcovia,“ uviedol.

Výnimkou bol podľa neho bývalý poľský prezident Bronislav Komorovský, ktorý sa medzi rokmi 2010 až 2015 rozhodol žiť v inom menšom paláci.

Čo sa týka rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena, ten síce nebýva v oficiálnej prezidentskej rezidencii – v Hofburgu, ale býva v súkromnom, na tieto účely prenajatom byte, skonštatoval Sakerák.

Traja najvyšší ústavní činitelia na Slovensku obvykle preferujú bývanie v súkromí z viacerých dôvodov. „Jedným z nich môže byť aj to, že chcú pôsobiť na voličské skupiny skromným dojmom. Skôr je to ale zrejme uprednostnenie súkromia a zvyk bývať vo vlastnom bývaní,“ skonštatoval Sekerák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko