Na hlavný obsah

Parkovacia zmluva medzi Košicami a spoločnosťou EEI je neplatná, rozhodol Najvyšší súd

Súd zamietol dovolanie parkovacej firmy EEI.

Parkovacia zmluva medzi Košicami a spoločnosťou EEI je neplatná, rozhodol Najvyšší súd
Na snímke parkovisko spoločnosti EEI v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil neplatnosť nájomnej zmluvy o parkovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI z roku 2012.

V stredajšom (29. 5.) rozhodnutí zamietol dovolanie podané parkovacou firmou EEI voči predchádzajúcemu verdiktu košického krajského súdu, ktorý bol v prospech mesta Košice. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Ako informovala, NS zamietol dovolanie proti výroku I. rozsudku Krajského súdu v Košiciach z 22. júna 2022 a odmietol dovolanie proti výroku II. tohto rozsudku.

Krajský súd pred dvomi rokmi potvrdil tzv. medzitýmny rozsudok Okresného súdu Košice I z októbra 2019 o neplatnosti zmluvy. Tú podľa súdu uzatvorili v rozpore so zákonom. Odvolací súd rozhodoval na základe námietok spoločnosti EEI.

V súdnom spore mesto žalovalo firmu o vypratanie nehnuteľnosti a zaplatenie finančnej náhrady za neoprávnené obohatenie. Žiadalo pritom vyplatiť zhruba 3,8 milióna eur.

Danú zmluvu uzatvorili mesto a EEI k 30. júlu 2012 na desať rokov. Mesto podľa nej prenajalo firme parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne, ako aj parkovací dom pri Steel Aréne. Dodatok z roku 2016 sa týkal parkovacích plôch v rezidentských lokalitách 1 až 10 so spoplatnením, čo vyvolalo protesty aktivistov.

Napokon mesto Košice od 1. januára 2019 napriek nesúhlasu EEI prevzalo parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia. Magistrát argumentoval neplatnosťou zmluvy. EEI naopak trvala na jej platnosti, pričom obe strany sa v spore obrátili na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny