Na hlavný obsah

Nájomníkom v Holandsku možno vrátia miliardy eur, ktoré zaplatili za bývanie

Podľa súdov je zvyšovanie cien prenájmov nad určitú hranicu v rozpore s právami spotrebiteľov v EÚ.

Nájomníkom v Holandsku možno vrátia miliardy eur, ktoré zaplatili za bývanie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Prenajímatelia nehnuteľností v Holandsku možno budú musieť vrátiť nájomníkom celkovo až 6,4 miliardy eur vybraných na nájomnom. Informoval o tom v pondelok (13. 5.) server DutchNews.nl s odvolaním sa na analýzu denníka Financieele Dagblad.

Médium sa zaoberalo závermi série súdnych rozhodnutí. Podľa nich je zvyšovanie cien prenájmov nad určitú hranicu v rozpore s právami spotrebiteľov v EÚ. Prípadom sa teraz zaoberá holandský najvyšší súd.

Veľkí komerční prenajímatelia v Holandsku v posledných rokoch zvyšovali nájomné o infláciu plus tri až päť percent ročne. Konkrétna miera bola na ich uvážení.

Súdy v niektorých prípadoch ale dospeli k záveru, že navyšovanie bolo v rozpore so zákonom a de facto ho anulovali, čo niektorým nájomníkom spätne zabezpečilo nižšie nájomné o až stovky eur mesačne. Ak bude najvyšší súd s rozhodnutiami súhlasiť, týkať sa to bude až 700-tisíc prenajímateľov, píše DutchNews.

Holandské mestá sa stretávajú s nezvyčajne vysokými cenami nájomného; podľa výskumu realitného webu Pararius.com výška neregulovaného nájomného v poslednej štvrtine minulého roka medziročne stúpla v priemere o 8,5 percenta.

Napríklad v Amsterdame stál prenájom štvorcového metra priemerne 27 eur, v Rotterdame 19 eur, rovnako ako v Haagu.

Finančné problémy prenajímateľov

Podľa predsedu holandskej asociácie prenajímateľov IVBN Wima Wensinga by však prípadný rozsudok najvyššieho súdu mohol niektorých prenajímateľov priviesť do značných finančných problémov.

„Politici si myslia, že prenajímatelia sú bohatí ľudia, ktorí vykorisťujú chudobných, ale tak to nie je.“ Povedala vlani denníku Financial Times (FT) Chantal Stuurmanová, ktorá prevádzkuje realitnú kanceláriu The Rental Agency v Amsterdame.

Na vine vysokého nájomného sú podľa nej vyššie úrokové sadzby, vyššie dane pre majiteľov nehnuteľností a tiež takzvaný „dvojúrovňový“ systém nájomného. Ten začal platiť v roku 2022.

Nehnuteľnosti v Holandsku sú klasifikované podľa veľkosti a miery vybavenosti. Ak ich skóre neprekročí určitú úroveň, sú klasifikované ako sociálne bývanie určené nájomníkom, ktorých ročný príjem je nižší ako 44 035 eur alebo 48 625 eur, pokiaľ ide o pár.

„Sociálne bývanie má maximálnu výšku nájmu stanovenú na 808 eur (20.000 korún) mesačne. Ak váš príjem ako prenajímateľ klesol z 2000 eur na 800, prichádzate o peniaze. Akonáhle dotyčný nájomník odíde, nehnuteľnosť predáte, „uviedla Stuurmanová.

Veľkí prenajímatelia a investori argumentujú, že ak ich donútia vracať veľké sumy peňazí nájomníkom, dopadne to negatívne na ich schopnosť ďalej investovať. „Zoširoka to dopadne na spoločnosť,“ uviedol šéf IVBN Wensing.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet