Na hlavný obsah

Najväčšia 3D tlačiareň na svete stavia domy. Prvý prototyp je už vonku

Domy sú z ekologických materiálov.

Najväčšia 3D tlačiareň na svete stavia domy. Prvý prototyp je už vonku
Dom postavený 3D tlačiarňou. Foto: RTVS/Maine University

Najväčšia 3D tlačiareň na svete dokáže postaviť dom. Inžinieri zo Spojených štátov chcú týmto vynálezom pomôcť s nedostatkom obytných budov či robotníkov. Domy sú z ekologických materiálov s takmer nulovou záťažou pre životné prostredie.

Prototyp domu, ktorý postavila 3D tlačiareň, má všetko ako klasická stavba – podlahy, steny, strechu. Jediný rozdiel je, že ich vyrobili z odpadových drevených vlákien a bioživice.

„Chceli sme vyskúšať jeho výdrž aj počas zimy. Podarilo sa to mimoriadne dobre. Samozrejme sme pred tým podrobne testovali všetky materiály,“ priblížil Habib Dagher z Mainskej univerzity.

K prvému prototypu pribudne ďalších osem. Spolu budú tvoriť štvrť ekologických domov. V budúcnosti by mohli pomôcť ľuďom bez domova. Stavať ich budú dve najväčšie 3D tlačiarne na svete.

Najväčšej 3D tlačiarni na svete sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Filip Jackuliak:

„Najväčšia tlačiareň sa volá Factory of the Future. Tá druhá je štvrtina jej veľkosti, ale pred troma rokmi bola najväčšia polymérová tlačiareň na svete. Snažíme sa, aby spolupracovali. Jedna môže stavať a tá druhá jej napríklad vyrábať súčiastky,“ doplnil Dagher.

Tlačiareň využíva na výrobu ekologických domov množstvo senzorov. Všetky informácie, ktoré zachytia zbiera a vyhodnocuje umelá inteligencia. Stroje dokážu napríklad samé vŕtať tam, kde uznajú za vhodné.

„Nazývame to AI v slučke virtuálnych senzorov. Systém zbiera všetky dáta a umelá inteligencia identifikuje a predvída problémy skôr, ako nastanú. Vyžaduje si to však tréning, na ktorom stále pracujeme,“ uzavrel doktor Dagher.

Výskumníci chcú pomocou 3D tlačiarne v budúcnosti stavať lode. Pomáhať by mohli aj vo vojenskom či obrannom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet