Na hlavný obsah

NAKA už nevyšetruje Ľuboša Blahu za vyvesenie obrazu Che Guevaru

Podľa vyšetrovateľa tým chcel len prejaviť svoje ľavicové presvedčenie.

NAKA už nevyšetruje Ľuboša Blahu za vyvesenie obrazu Che Guevaru
Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian/koláž RTVS

Polícia zastavila trestné stíhanie podpredsedu Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD) pre obraz kontroverzného revolucionára Che Guevaru, ktorý si krátko po nástupe do funkcie vyvesil vo svojej kancelárii v parlamente. V pondelok (20. 5.) o tom informoval portál Aktuality.sk.

Prípadom sa zaoberala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Voči podpredsedovi parlamentu viedla trestné stíhanie pre možný prejav sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Stíhanie však podľa portálu koncom marca zastavila.

NAKA si mala v Blahovom prípade nechala vypracovať znalecký posudok. Podľa neho bol Che Guevara rozporuplnou osobnosťou, ktorá mala nielen kritikov, ale aj mnohých významných obdivovateľov.

Posudok spomína napríklad nositeľa Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu či francúzskeho spisovateľa Jean-Paula Sartrea.

Podľa vyšetrovateľa NAKA Blaha zvesením podobizne prezidentky Zuzany Čaputovej a zavesením obrazu Che Guevaru chcel „prejaviť svoje ľavicové presvedčenie“.

Podobne sa podľa portálu obhajoval aj Ľuboš Blaha v televíznej diskusii. Tvrdil, že jeho konanie bolo prejavením ľavicového gesta a že Che Guevarove zločiny neobhajoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko