Na hlavný obsah

Namiesto zárobku končia s prázdnym účtom: Mobily Slovákov zaplavuje nový podvod

Uverila podvodníkom a tí to na ňu skúšajú aj ďalej.

Namiesto zárobku končia s prázdnym účtom: Mobily Slovákov zaplavuje nový podvod
Na snímke oklamaná pani Marta. Foto: RTVS

Mobily Slovákov zaplavuje nový podvod. Telefonujú im podvodníci s prísľubom vysokého zisku pri investícií do kryptomien. Následne ich prinútia nainštalovať si do počítača či mobilu aplikáciu na vzdialený prístup. Namiesto zárobku však často končia s prázdnym účtom.

„Any desk je aplikácia na vzdialenú kontrolu zariadenia, či už PC, alebo telefónu. Nie je sama o sebe škodlivá, ale slúži na to, aby som na diaľku ovládal cudzie zariadenie,“ priblížil IT odborník a novinár Živé.sk Maroš Žofčin.

Obeťou podvodu, pri ktorom zohrala úlohu práve aplikácia AnyDesk, sa stala aj pani Marta. Zavolal jej neznámy muž s tým, že môže zarobiť na kryptomene.

Zobrali si na ňu pôžičku

„Povedal mi, že ak investujem sto eur, tak mi finančne pomôže,“ uviedla oklamaná Marta Toderišková. Sto eur mu poslala na účet. O týždeň sa jej muž ozval opäť.

„Povedal mi, že mám zarobených nejakých 11 500 eur a musí mi to odovzdať. Kázal mi, aby som si nainštalovala aplikáciu Anydesk,“ hovorí pani Marta. O tejto aplikácii predtým nikdy nepočula.

„Aplikáciu som si nainštalovala. Potom mi povedal, aby som si ju otvorila, že teraz to bude v poriadku a aby som išla na bankový účet. Tak som išla a to bola chyba,“ ozrejmila pani Marta.

Aplikácia Anydesk umožňuje na diaľku ovládať a sledovať obrazovku počítača alebo mobilného telefónu. Takýmto spôsobom videl neznámy muž vstupné údaje do internetbankingu na mobile pani Marty.

Či po prihlásení muž žiadal banku o pôžičku, si pani Marta nepamätá. Je však možné, že získané údaje muž využil neskôr a banku požiadal v mene klientky bez jej vedomia o pôžičku takmer 6 500 eur.

„Do internetbankingu boli použité korektné prihlasovacie údaje klientky. Znamená to, že klientka tieto údaje podvodníkom buď sama poskytla, alebo ich získali vďaka ovládnutiu jej zariadenia cez vzdialený prístup,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

„Išlo o refinančný úver, teda žiadateľ o úver uviedol, že všetky tieto peniaze použije na splatenie iných záväzkov/úverov v inej banke. Znamená to, že sme ju viac nezadlžili, ale iba jej poskytli financie, ktoré boli určené na vyplatenie jej už existujúcich úverov,“ pokračuje Cesnaková.

Zahraničný účet

Banka však netušila, že v skutočnosti o žiadny refinančný úver nejde. Žiadosť preto dôchodkyni schválila aj bez ďalšieho overovania príjmu.

„Požiadavka o dodanie rozhodnutia o poberaní dôchodku sa vygenerovala v procese automaticky. Keďže sme však už mali na základe predchádzajúcej návštevy klientky v našej pobočke toto potvrdenie zo sociálnej poisťovne, žiadosť o refinančný úver sme schválili. Existujúca informácia o jej príjme bola dostatočná, nakoľko klientkin príjem (dôchodok) je garantovaný štátom a štandardne v čase iba rastie,“ ozrejmila Cesnaková.

Keď požičané peniaze prišli na účet pani Marty, neznámy muž si ich preposlal na zahraničný účet v banke na Malte. Podľa našich informácií je už tento účet zrušený.

„Keďže došlo k splneniu podmienok na to, aby si vyčerpala túto pôžičku, bude ona tá, ktorá bude musieť vrátiť banke peniaze,“ vyhlásil nezávislý advokát Milan Ficek.

„Okolo 118 eur mesačne, a to do februára 2031 každý mesiac, veď to sa nedá,“ sťažuje sa pani Marta.

Nezávislý advokát odporúča sústrediť sa aj na majiteľa účtu, ktorému pani Marta zaslala prvotnú investíciu 100 eur.

„Tento človek, ktorý bol vlastníkom toho účtu, môže byť za istých okolností páchateľ alebo spolupáchateľ. Minimálne poskytol páchateľom svoje číslo účtu, na ktoré prišli peniaze,“ upozorňuje Ficek.

„Vo vami uvedenom prípade policajti Okresného riaditeľstva PZ Bratislava V vykonávajú trestné konanie,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ BA Silvia Šimková.

„Ja blázon, čo ja som odsudzovala druhých ľudí, že naletia podvodníkom, tak som naletela ja,“ skonštatovala pani Marta.

Napriek tomu, že pani Martu už raz oklamali, skúšajú to na ňu ďalej s rovnakým scenárom. Vyvolávajú jej viacerí muži s tým, že zarobila tisíce eur. A na to, aby si peniaze vybrala, potrebuje aplikáciu AnyDesk. Tentoraz si telefonát s jedným z nich nahrala.

Skúšajú to ďalej

„Pani Marta, dobrý deň, pri telefóne Leo. Volám vám ohľadom vášho účtu na platforme Blockchain. Máte na účte zostatok, chcem sa opýtať, čo s tým chcete spraviť ďalej?“ Pýta sa neznámy volajúci Leo.

„Chcem tie prostriedky vybrať,“ reaguje pani Marta. „Dobre, momentálne máte na účte zostatok zhruba 11 500 eur,“ uviedol Leo.

„To je ten takzvaný magnet – 11 500 eur. Keď počujete túto čiastku a ste človek, ktorý nemá toľko peňazí na účte, tak vám zablikajú oči,“ vysvetľuje odborník na kybernetickú bezpečnosť Karol Suchánek.

„Aby sme mohli niečo spraviť, potrebujeme na to približne pol hodinu času. Máte spojenie s wifi?“ Pýta sa Leo. „Dobre, budeme robiť zmenáreň, aby sme mohli zmeniť bitcoin na euro,“ pokračuje, keď mu pani Marta potvrdí, že má pripojenie na internet.

„Je vidno, že sú to profesionáli, lebo majú pokoj v hlase, majú napísaný skript, podľa ktorého idú,“ všimol si Suchánek.

Leo ďalej v telefonáte pani Martu inštruuje, aby si stiahla aplikáciu AnyDesk. To však ona odmietla urobiť s tým, že si na ňu predtým kvôli tomu zobrali pôžičku. Leo jej obvinenia odmieta. Na návrh pani Marty, aby jej teda peniaze poslal na účet však povedal, že tak to nefunguje.

„Pani sa pýta, že prečo mi to nepošlete na účet, dobrá otázka, ale ja by som s týmito ľuďmi veľmi netelefonoval. Naozaj nikto nikdy vám nedá peniaze len tak. Keď je to nejaká inštitúcia, o ktorej ste nepočuli, tak radím položiť telefón a ísť ďalej,“ hovorí Suchánek.

Zrušené telefónne čísla

„Mali sme podobný prípad tiež s aplikáciu AnyDesk. V tom prípade to bol prístup na počítač a páchateľ urobil to, že počas toho, ako klient zadával platbu v rámci svojho internetbankingu, zmenil číslo účtu, na ktorý odišli peniaze,“ opisuje nezávislý advokát Milan Ficek.

„Takéto podvody evidujeme pod trestným činom podvodu, kde sú teda aj ostatné podvody, čiže nerozlišujeme, či ide o podvody v kybernetickom priestore alebo nie, ale vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že majú stúpajúcu tendenciu,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

„Predstavte si, že vy máte takúto zázračnú metódu, že vy dokáže za sto eur zarobiť desaťtisíc eur, tak prečo by ste to hovorili ďalej,“ hovorí Suchánek.

O zázračnej metóde zbohatnutia sme sa chceli dozvedieť viac od volajúcich mužov, ich telefónne čísla sú – ako inak – zrušené.

„Poškodeným určite odporúčame obrátiť sa na najbližší policajný útvar, kde môžu podať oznámenie, prípadne na prokuratúre, kde môžu podať oznámenie písomne. Veľmi dôležité je uchovať si všetky dôkazy, pretože takéto objasnenie je veľmi dôležité a záleží na každom dôkaze,“ uzavrel Hájek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika