Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Obyvatelia ulice vo Veľkých Levároch dostanú „čierneho Petra“. Za dlho očakávanú kanalizáciu zaplatia oveľa viac, než zvyšok dediny

Tiež sa obávajú zápachu a hluku z čerpadla.

Obyvatelia ulice vo Veľkých Levároch dostanú „čierneho Petra“. Za dlho očakávanú kanalizáciu zaplatia oveľa viac, než zvyšok dediny
Obyvatelia Kadlečíkovej ulice vo Veľkých Levároch. Foto: RTVS

Od minulého leta sa vo Veľkých Levároch kope a kope. Nuž ale, nech kopú, hlavne, že bude nová kanalizácia. Nie všetci obyvatelia sú však z toho nadšení, najmä tí z Kadlečíkovej ulice.

Ich rodinné domy totiž majú byť na kanalizáciu napojené iným spôsobom ako zvyšok dediny. Budú musieť zaplatiť oveľa viac nielen za pripojenie, ale aj za doživotnú údržbu. A s tým zásadne nesúhlasia. Kto alebo čo za to môže, zisťovala Monika Mannová.

Veľké Leváre sú po dvoch mestách najväčšou obcou v okrese Malacky. Približne 3 700 obyvateľov sa tu tento rok teší na dobudovanie dlho plánovanej a očakávanej kanalizácie.

Obyvatelia Kadlečíkovej ulice sa však nedávno dozvedeli, že ich rodinné domy budú mať namiesto klasickej gravitačnej kanalizácie, pri ktorej odpad z domu odchádza samospádom, kanalizáciu tlakovú.

„Tlaková kanalizácia má u zákazníka umiestnenú tzv. zbernú nádrž o objeme jedného až dvoch kubických metrov, do ktorej dotečú odpadové vody z rodinného domu. V tejto nádrži sa nachádza aj čerpadlo, ktoré vytlačí tieto odpadové vody ďalej do systému potrubia tlakovej kanalizácie,“ vysvetlil hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Matúš Stračiak.

Dodal, že tlaková kanalizácia je z pohľadu náročnosti technologického riešenia omnoho zložitejšia a obsahuje viac komponentov. „Kanalizácie musíme dať na vlastný pozemok na vlastné náklady,“ uviedla obyvateľka Kadlečíkovej ulice Renáta Kratochvílová.

Niekoľkotisícové náklady

Náklady na tlakovú kanalizáciu sa podľa predajcov môžu vyšplhať aj na vyše dvetisíc eur, v závislosti od dispozície domu. S výkopom, potrubiami a betónovaním sa môžu vyšplhať na tritisíc až päťtisíc eur.

Následné čistenie a prípadné opravy závisia od spôsobu používania. Náklady nemusia byť zanedbateľné. „Budú to celoživotné náklady,“ povedal obyvateľ Kadlečíkovej ulice František Majerský. „Oznámili nám to ako hotovú vec, že takto to jednoducho bude a hotovo,“ doplnila Kratochvílová.

„Celá obec sa pôvodne projektovala tak, aby sa všetky ulice odkanalizovali gravitačne. Niekedy môže nastať pri realizácii nejaká komplikácia. To sa nám, žiaľ, stalo pri Kadlečíkovej ulici,“ uviedol starosta obce Veľké Leváre Richard Nimsch. Problémom má byť vodovodné potrubie, ktoré na ulici vybudovali pred dvoma rokmi.

„Zhotoviteľ sa musel vysporiadať s vodovodným potrubím a plynom v tesnej blízkosti. Počas realizácie došlo k poškodeniu vodovodného potrubia. Preto sme museli zastaviť ich práce dovtedy, kým nám nepredložia technické riešenie, ktoré neohrozí nový vodovod,“ vysvetlil Stračiak.

„Nemohli sme riskovať, že narušíme verejnú infraštruktúru a prerušíme pitnú vodu do celej obce,“ povedal starosta Nimsch. Pri budovaní kanalizácie vo Veľkých Levároch dostali „čierneho Petra“ obyvatelia Kadlečíkovej ulice.

Obávajú sa zápachu a hluku

Známi Františka Majerského z okolitých obcí tlakovú kanalizáciu nechvália. „Sťažujú sa, že majú niekedy plný dvor exkrementov a v teple sú tlakové kanalizácie dosť cítiť,“ povedal.

Tlaková kanalizačná prípojka na rozdiel od bežnej gravitačnej nie je len drahšia. Prináša však majiteľom i nekomfort. Môže páchnuť a vydávať hluk, treba ju čistiť a časom meniť čerpadlá.

„Oveľa drahšie bude to, že si musia kúpiť prečerpávaciu stanicu. To je pravda, jednoducho si ju musia zabezpečiť,“ uviedol starosta Nimsch. Dodal, že na obecnom zastupiteľstve schválili dotáciu vo výške tisíc eur pre každú domácnosť.

Obyvateľom Kadlečíkovej ulice to však nestačí. „Budeme platiť tak, ako aj ďalší občania, ktorí to budú mať bez týchto nákladov. Budeme pritom platiť aj čerpadlá keď sa pokazia,“ priblížil Rastislav Híl, ktorý taktiež býva na spomínanej ulici.

„Prečerpávacie šachty majú svoje prevádzkové pravidlá, takže to, čo nesmiete hádzať do bežnej kanalizácie, nesmiete hádzať ani sem,“ vysvetlil starosta Nimsch s tým, že obyvatelia si budú musieť dávať pozor na to, čo v kanalizácii skončí.

„Sme si vedomí toho, že to nie je ideálne. Ten stav je horší a nie je to také pohodlné, ako pri tej gravitačnej kanalizácii. Nie všetci ľudia v obci však majú rovnaké podmienky vo všetkom,“ skonštatoval. Obyvatelia Kadlečíkovej ulice hovoria o diskriminácii.

Trpia za chyby druhého

Na Kadlečíkovej ulici sa tlaková kanalizácie týka 43 rodinných domov. Obyvatelia vyjadrili presvedčenie, že ulica je pre spádovú kanalizáciu vhodná a trpia za chyby, ktoré urobil zhotoviteľ.

„Kanalizáciu budujeme od leta minulého roka. Máme na to naozaj veľmi málo času, pretože programové obdobie, z ktorého čerpáme prostriedky, skončilo. Už využívame len lehotu na dokončenie projektu, ktorá je do konca júna,“ priblížil starosta Nimsch.

Napriek tomu, že náhradné riešenie je takmer hotové, majitelia domov ho prijať nechcú. „Všetci sme za to, že by sme chceli, aby bola klasická spádová kanalizácia. Striktne s týmto nesúhlasíme,“ uviedla Renáta Kratochvílová.

Obyvatelia môžu podľa nezávislého advokáta Milana Ficeka požiadať znalca, aby preskúmal, či je prečerpávacia kanalizácia naozaj nutnosť. „Uskutočnili sa pracovné stretnutia, kde sedelo množstvo odborníkov. Boli tu projektanti, zhotoviteľ aj zástupcovia BVS,“ priblížil starosta.

Problém sa podľa neho týka aj iných ulíc, ktoré sa pre výškové pomery nemôžu napojiť na gravitačnú kanalizáciu. Obyvatelia Kadlečíkovej ulice navrhujú, aby im obec náklady na kanalizáciu zaplatila. Podľa starostu je to však nemožné. „Rozhodne si teraz nemôžme zobrať na starosť, že budeme spravovať 80 malých prečerpávacích staníc v 80 domácnostiach na 80 súkromných pozemkoch,“ povedal.

Pomôcť môže znalecký posudok

Podľa advokáta je otázka, či je ozaj pravda, že v danej lokalite sa nedá vybudovať lepšia gravitačná kanalizácia.

„Pokiaľ by sa zistilo, že to tak nie je a obec by to napriek tomu urobila týmto spôsobom, tak potom si treba uvedomiť to, že obec nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia alebo za konanie. Tým pádom by sa dalo požadovať v rámci zákona o náhradu škody,“ priblížil advokát Milan Ficek.

Obyvatelia sa v súčasnosti dohodli na objednaní znaleckého posudku, či skutočne na Kadlečíkovej ulici nebolo možné vybudovať klasickú gravitačnú kanalizáciu. V prípade, že sa napoja na nevýhodnú tlakovú kanalizáciu, chcú docieliť, aby náklady na jej prevádzku znášala obec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko