Na hlavný obsah

Niektoré potraviny môžu zdražieť: Úľavy pre potravinárov dostali stopku

Bola to jediná pomoc, ktorú potravinári doteraz dostávali.

Niektoré potraviny môžu zdražieť: Úľavy pre potravinárov dostali stopku
Ilustračná snímka z obchodu. Foto: RTVS

Niektoré potraviny by mohli podľa výrobcov zdražieť. Končí sa odvodová úľava pre potravinárske podniky. Stopku jej dala eurokomisia. Úľavu ponechala len vybraným poľnohospodárom. Pôvodne prišla táto pomoc pre situáciu na Ukrajine.

Za zamestnanca s platom tisíc eur mesačne zaplatí s úľavou zamestnávateľ v potravinárstve na odvodoch aktuálne aj o 176 eur menej. Výhoda sa však v júni skončí. „Bude to znamenať veľký problém. Išlo o doteraz jedinú pomoc, ktorá sa vyplácala pre potravinárske podniky,“ vysvetlil predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.

Na rušenie odvodových úľav pre potravinárske podniky a možné zdražovanie sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Jana Obrancová:

„Žiaľ, zatiaľ dôvod nám nie je známy,“ skonštatoval prezident Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Úľavy doteraz mali potravinári aj poľnohospodári. Zatiaľ čo pre spracovateľov ich eurokomisia nepredĺžila, pre farmárov potrvajú minimálne do konca roka.

„Realizácia určitých opatrení, ktoré by napravili dopady narušenia hospodárstva v dôsledku vojny, si môže vyžadovať viac času, a to najmä v oblasti prvovýroby poľnohospodárskych výrobkov, ako aj v odvetviach rybolovu a akvakultúry. Pre tieto odvetvia je typické vysoké zastúpenie malých firiem a prispôsobenie sa súčasnej kríze si teda vyžaduje dodatočný čas,“ uviedla hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Tento rok by zdražieť prudko nemali

K zrušeniu odvodovej úľavy dochádza v čase, keď sa situácia vo väčšine potravinárskych podnikov stabilizovala a ceny potravín prestali rásť, niektoré dokonca zlacneli.

„Nemôžeme úplne vymazať tie dva roky rekordne vysokej inflácie potravín, kedy sme si počas niektorých mesiacov priplácali medziročne aj 28 percent. Očakávame, že takéto prudké zdražovanie potravín už v tomto roku nebude, skôr teda ak aj bude nejaký nárast cien, tak bude skôr miernejší,“ skonštatovala analytička Eva Sadovská.

„Úprava cien vplyvom neaplikácie toho bonusu bude medzi tromi až siedmimi percentami,“ pokračoval Lapšanský.

„Ak nepríde k náhrade alebo k nejakej inej ďalšej pomoci pre potravinársku podniky, tak je aj možnosť, že dôjde k zdražovaniu,“ podotkol Molnár.

Potravinári nemajú inú pomoc

Potravinári tvrdia, že okrem odvodovej úľavy nemajú od štátu takmer žiadnu pomoc. Zo 76-miliónového balíka pre agrosektor sa samotným potravinárom tento rok ušlo len 300-tisíc eur na podporu výstav. Rezort pôdohospodárstva avizuje, že riešenia hľadá. Pomôcť majú výzvy z eurofondov aj nové schémy pomoci, ktoré doteraz chýbali.

„Neboli schválené takéto štátne schémy pre potravinárov, my na nich pracujeme. Druhá vec bude na to nájsť finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Čiže ani nemohli dostať tento rok potravinári peniaze, lebo štátna schéma žiadna nebola pripravená,“ uviedol v piatok (24. 5.) minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

„Očakávame, že keď vstúpia do platnosti, tak niekedy v závere tohto roku alebo začiatkom budúceho roku. My to vítame, ale od toho júla to obdobie preklenovacie môže byť dlhé,“ dodal Molnár.

Potravinári chcú o opatreniach diskutovať aj s ministerstvom práce. To sa k téme zatiaľ odmietlo vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika