Na hlavný obsah

Niektoré potraviny sa u nás predávajú v inej kvalite, ako za hranicami. Potvrdil to prieskum

Šéf agrorezortu R. Takáč opäť otvoril túto tému v Bruseli.

Niektoré potraviny sa u nás predávajú v inej kvalite, ako za hranicami. Potvrdil to prieskum
Ilustračná snímka nakupujúceho dôchodcu. Foto: RTVS

Niektoré potraviny sa na Slovensku stále predávajú v inej kvalite ako v susednom Rakúsku. Potvrdil to najnovší prieskum, ktorý robili štátni veterinári. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) potvrdil, že rozdielnej kvalite potravín sa budú venovať aj v Bruseli

Podľa informácií RTVS sa veterinárni inšpektori zamerali na približne dve desiatky potravín zo Slovenska a z Rakúska. Dvojaká kvalita sa im potvrdila vo vyše 20 percentách.

„Rôzne sladké nápoje, mäsové výrobky, sušené výrobky, ktoré potvrdili rozdielnu kvalitu. Na prvý pohľad sú identické, ale u nás je napríklad iný obsah mäsa. U nás máme chemické sladidlá, v iných krajinách prírodné sladidlá,“ vysvetlil minister Takáč.

Prečo sa to deje, to je podľa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jany Venhartovej otázka na konkrétny podnik. „Či sa chce zmestiť do nejakej cenovej hladiny. Očakávame od ministerstva, že pokiaľ sa zistili rozdiely, že budú kontaktovať príslušné potravinárske podniky, aby tieto rozdiely vysvetlili,“ dodala.

Mnohí Slováci žijúci blízko hraníc nakupujú v zahraničí častejšie ako u nás doma. Na kvalitu potravín sa ich bola pýtať v rakúskom Kittsee redaktorka Barbora Šišoláková pre Správy RTVS:

Výrobcovia môžu mať totiž na dvojakú kvalitu potravín aj objektívny dôvod. „Objektívne dôvody môžu byť také, že má rôznych dodávateľov surovín. Napríklad čo sa týka škorice, môže byť farebne úplne iná,“ vysvetlila Venhartová.

Smernica o nekalých obchodných praktikách

Minister pôdohospodárstva požiadal Európsku komisiu (EK), aby sa začala problematikou zaoberať. V Bruseli ho v tom podporili spomedzi 27 agroministrov desiati, ktorí vnímajú problém rovnako.

„Je to veľmi vážna vec. Slováci sú súčasťou európskeho spoločenstva 20 rokov, a po 20 rokoch sa dožívame toho, že máme inú kvalitu na Slovensku, a inú v iných krajinách Únie,“ uviedol minister Takáč.

„Európska komisia vo všeobecnosti vyjadrenia politikov nekomentuje. Na druhej strane treba povedať, práve vďaka európskej legislatíve, konkrétne smernici o nekalých obchodných praktikách, môžu členské štáty pokutovať výrobcov, ktorí takéto praktiky vlastne realizujú,“ uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková.

Spomínaná smernica pritom platí vyše dva roky, no Slovensko sa s jej implementáciou neponáhľalo. Prísnejšie pokutovanie aj kontroly tak začnú platiť u nás od prvého júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko