Na hlavný obsah

Nová daň zo sladených nápojov má zlepšiť zdravie ľudí. Zasiahne však aj nápoje, ktoré pijú diabetici, alergici, či športovci

Zákon má pomôcť naplniť štátnu pokladnicu.

Nová daň zo sladených nápojov má zlepšiť zdravie ľudí. Zasiahne však aj nápoje, ktoré pijú diabetici, alergici, či športovci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sladené nápoje bez ohľadu na to, koľko cukru obsahujú, budú drahšie. Zákon má pomôcť naplniť štátnu pokladnicu a zlepšiť zdravie obyvateľov Slovenska. Tak, ako je navrhnutý, však podľa výrobcov zasiahne aj nápoje, ktoré pijú diabetici, alergici alebo športovci.

Juraj má intoleranciu na laktózu. Podobný problém trápi každého piateho Slováka. Keď si chce dožičiť mlieko, siahne po rastlinnom.

„Sú drahšie oproti normálnym bežným mliekam. Keď to bude ešte drahšie, bude len horšie, lebo ľudia nezarábajú príliš veľa na to, aby si to mohli vôbec dovoliť,“ uviedol pacient s intoleranciou Juraj.

Výrobcovia nápojov konštatujú, že tak, ako je teraz zákon nastavený, sa týka všetkých sladených nápojov. Zdravých, nezdravých, aj tých pre diabetikov. Zdania ich 15 centami na liter.

„Pokiaľ si uvedomíme, že daň 15 centov na liter bude znamenať na pulte 30 centov pre zákazníka, tak je neúmerne vysoká hlavne v porovnaní s ostatnými štátmi,“ vyhlásil podpredseda predstavenstva Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Milan Pašmík.

Dani zo sladených nápojov sa v Správach RTVS venovala Natália Krížová:

„Následkom zavedenia tejto dane budeme nútení uvažovať o možných zmenách v receptúrach týchto nápojov, alebo o premietnutí tohto poplatku, dane do ceny výrobkov,“ skonštatoval riaditeľ McCarter Erik Niszler.

Ministerstvo diskusie zatiaľ neuzavrelo

Podľa Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, ak by štátu skutočne záležalo na zdraví ľudí, tak by zdanil všetky sladené potraviny.

„Treba tú daň, sadzbu znížiť, ale dať ju na všetky sladkosti a výrobky, kde je pridaný cukor. To znamená tyčinky, pudingy, dezerty a tak ďalej. V prípade napríklad dane vo výške piatich centov si to spotrebitelia nevšimnú a splníme účel, aby sa vybralo 100 miliónov eur,“ myslí si Pašmík.

Ministerstvo financií diskusiu o zákone zatiaľ úplne neuzavrelo. „Som ochotný sa baviť v prípade racionálnych návrhov. Zákon ide teraz do medzirezortného pripomienkovania,“ uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Daňou budú zasiahnutí aj výrobcovia proteínových práškov pre športovcov, v ktorých normálny cukor ani nie je.

„Je to 4,3 eura na kilogram, čo pre konečného spotrebiteľa znamená navýšenie viac ako 30 percent. Ľudia, ktorí sa snažia starať o svoje zdravie, snažia sa nepriberať, snažia sa chudnúť, sú penalizovaní,“ skonštatoval výkonný riaditeľ obchodu s výživou BodyWorld Peter Požgay.

Podľa vlády podobný zákon majú v 50 štátoch, z ktorých desať je v Únii. Ak zákon vláda prijme, platiť by mal od prvého januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika