Na hlavný obsah

Niektoré potraviny zlacneli. Ekonómovia si myslia, že tento trend bude pokračovať

Rast cien v Európskej únii vrcholil minulý rok v marci.

Niektoré potraviny zlacneli. Ekonómovia si myslia, že tento trend bude pokračovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré potraviny sú lacnejšie než minulý rok a tento trend by mohol pokračovať. Myslia si to ekonómovia z Národnej banky Slovenska. Za pravdu im dali aj obchodné reťazce. Zlacňovanie sa týka najmä čerstvých potravín.

Rast cien v Európskej únii vrcholil minulý rok v marci. Medziročne zdraželi o šesť percent a od roku 2021 až o 40 percent. Tento rok sa rast cien zastavil a dokonca začínajú klesať.

„Konkrétne ide o rastlinné oleje, ktoré zlacneli o viac ako 10 percent, vajcia, múka, zelenina, čerstvá alebo chladená,“ hovorí ekonóm NBS Michal Marenčák.

Cenám potravín sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Zlacňovanie sa týka najmä mliečnych výrobkov, zeleniny a múky. „Už vo februári sme hovorili o tomto pozitívnom trende, pretože už tam sme sa začínali dostávať s niektorými kategóriami do deflácie, teda boli medziročne lacnejšie. Je predpoklad, že tento pozitívny trend bude pokračovať,“ vyhlásil Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Drahý olivový olej

„Spotrebitelia to určite uvítajú. I keď na tú pôvodnú cenovú úroveň, ktorú sme mali pred dvomi-tromi rokmi sa už zrejme nedostanú, ale keď čiastočne klesnú, vďaka tomu že často až výrazne stúpli dôchodky aj platy, tak by sa situácia mohla stabilizovať na dobrej úrovni,“ myslí si riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulak.

Kým múka alebo vajcia od minulého roka zlacneli minimálne o 10 percent. Olivový olej zdražel takmer o polovicu. „Naozaj zdražel všade, kvôli slabšej úrode v Španielsku,“ hovorí Marenčák.

Niektoré typy potravín sú lacnejšie kvôli nižším nákladom pre poľnohospodárov v Európskej únii. Okrem toho, že zlacneli hnojivá a potravinárske suroviny, spracovatelia boli oslobodení aj od odvodovej úľavy.

„Tu však musíme povedať, že po prvom júli toto už bude len minulosťou, pretože sme sa dozvedeli veľmi nepríjemnú správu pre našich potravinárov, že Európska komisia nepredĺži možnosť riešiť odvodové úľavy pre potravinárov a nie len na Slovensku, ale v rámci celej Európskej únie,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohosp. a potravin. komory Jana Holéciová.

Prípadné negatívne zmeny na trhových cenách potravín sa môžu prejaviť až o niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika