Na hlavný obsah

Množstvu chorôb sa dá vyhnúť aj správnym stravovaním. Zdravé jedlo pritom nemusí byť drahé

Ako sa zdravo stravovať, radil lekár a výživový poradca.

Množstvu chorôb sa dá vyhnúť aj správnym stravovaním. Zdravé jedlo pritom nemusí byť drahé
Zdravá strava nemusí byť drahá. Foto: RTVS

Ak sme chorí a nepracujeme, prichádzame o značnú časť nášho príjmu. Preto starostlivosť o zdravie má aj svoj ekonomický rozmer. Dosah na naše zdravie má aj jedlo. Zdravá strava v kombinácii so zdravou životosprávou môže byť kľúčom k tomu, ako sa vyhnúť rôznym ochoreniam.

„Cukrovka druhého typu, srdcovocievne ochorenia, ateroskleróza, vysoký krvný tlak, niektoré druhy neurodegeneratívnych ochorení, sú z veľkej časti preventabilné. Čiže prístupom životospráve vrátane výživy vieme im predísť,“ upozornil lekár a výživový poradca Boris Bajer.

O tom, že zdravá strava nemusí byť drahá, sme sa s výživovým poradcom rozprávali v relácii RTVS Peniaze:

Zdravá strava pritom nemusí byť automaticky drahá. Bajer odporúča zamerať sa na čo najmenej spracované potraviny. „Môžete mať akokoľvek bio cheesecake a vždy to bude horšie, ako keby si dám akékoľvek nebio ovocie,“ podotkol.

Superpotraviny: Slovensko má aj vlastnú

Ak vyhľadávate zdravú stravu, určite ste už počuli o tzv. superpotravinách. Sú to plodiny, ktoré majú mať výnimočne dobrý vplyv na zdravie a vitalitu človeka. Výživový expert potvrdzuje, že niečo také skutočne existuje. Podotkol však, že nejde len o jednu plodinu, ani výhradne o potraviny z dovozu.

„Ja si myslím, že aj v každej krajine to bude niečo iné. Kebyže sa bavíme o superpotravinách, ktoré máme na Slovensku, tak určite tam môžeme zaradiť bryndzu, ktorá je naozaj našou vlastnou superpotravinou,“ zdôraznil Bajer.

Nekončí to však pri bryndzi. Ide aj o naše druhy ovocia a zeleniny, obilniny, obilninové kaše, ktoré sa dlhé stáročia spájajú našou tradičnou kuchyňou.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka