Na hlavný obsah

Niektorí ministri nesúhlasia s prepúšťaním vo verejnej správe, iní si zasa škrty vedia predstaviť

Hovoria aj o komplikáciách pri čerpaní eurofondov.

Niektorí ministri nesúhlasia s prepúšťaním vo verejnej správe, iní si zasa škrty vedia predstaviť
Na ilustračnej snímke počítače. Foto: RTVS

Konsolidácia verejných výdavkov štátu, avizované škrty a možné prepúšťanie zamestnancov verejnej správy. Viacerí ministri na rokovaní vlády vyjadrili problém s prepúšťaním ľudí.

Dôvodom sú podstavy, ale aj rozbehnuté projekty. Konkrétne škrty si, naopak, vedia predstaviť v rezortoch pôdohospodárstva a vnútra.

Tridsaťpercentný rez naprieč zamestnancami verejnej správy. Tak znela jedna z úloh predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) smerom k ministrom, ktorí mali do konca apríla priniesť podklady o tom, koľko zamestnancov je možné prepustiť.

Téma uťahovania opaskov však niektorým ministrom robí takpovediac vrásky. „Určite budeme robiť to, čo je potrebné. Toto je úloha vedúceho služobného úradu, to je najvyšší štátny zamestnanec, ktorý podpisuje zmluvy s pracovníkmi ministerstva. Tá otázka musí ísť na neho,“ reagoval minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Ohrozené čerpanie eurofondov?

Podľa štátneho tajomníka ministerstva informatizácie Michala Kaliňáka je rezort veľmi špecifický. Pripomína, že zamestnávajú 400 ľudí, ktorí sú platení zo štátneho rozpočtu ale aj prostredníctvom eurofondov.

„Ak by sme išli do celoplošného percentuálneho znižovania počtu zamestnancov, tak sa to môže negatívne prejaviť na príprave výziev a na rýchlosti čerpania eurofondov. Musíme viesť ďalšie diskusie o tom, aký spôsobom optimalizovať,“ upozornil.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zatiaľ konkrétne čísla pre predsedu vlády nemá. Zároveň tvrdí, že jeho rezort už optimalizoval stavy len nedávno na podriadených organizáciách.

„Neviem povedať reálne číslo, pretože napríklad na Agentúra na podporu výskumu a vývoja sme od januára do mája prijali niekoľko sto dohodárov na vyhodnocovanie výziev,“ povedal.

O čosi reálnejšie to vidí minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). „Myslím si, že na každom ministerstve je čo ušetriť. Samozrejme, je to individuálne – Poľnohospodárska platobná agentúra je momentálne problém, pretože sú tam nečerpané finančné prostriedky, tam sme museli navyšovať počet zamestnancov. Možno na iných inštitúciách vieme nájsť úsporu,“ povedal.

Podobne reagoval aj šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). „V Policajnom zbore to bude nula, pri hasičoch takisto nula, ale pri úradníkoch to bude väčšie percento. Nejaké optimalizácie sme už urobili po nástupe,“ povedal.

Kabinet sa zaoberá aj poskytnutím investičnej pomoci na výrobu batérii pri Trnave či zmenou zákona o kryptoaktívach po vzore európskej legislatívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál