Na hlavný obsah

Premiér plánoval na ministerstvách veľké prepúšťanie. Viacerým ministrom sa to zrejme nepodarí

Počty zamestnancov sa mali okresať o 30 percent.

Premiér plánoval na ministerstvách veľké prepúšťanie. Viacerým ministrom sa to zrejme nepodarí
Zľava minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico (obaja Smer-SD). Foto: RTVS

Ministrom sa kráti čas, aby predložili návrhy, ako chcú okresať počet zamestnancov vo svojich rezortoch. Viacerí už naznačili, že tretina, ktorú začiatkom mesiaca naznačil premiér Robert Fico (Smer-SD), to nakoniec nebude. Opozícia pripúšťa, že je to spôsob, ako ušetriť štátne peniaze. Za ohláseným prepúšťaním však vidí skôr politické čistky.

„Ten tridsaťpercentný rez by absolútne nebol viditeľný a tie ministerstvá a orgány štátnej správy by mali rovnaký výkon, možno dokonca lepší výkon ako majú teraz,“ zdôvodňoval predseda vlády plán prepustiť tretinu štátnych zamestnancov, aby štát ušetril na svojich výdavkoch 9. apríla.

Plánom vlády prepúšťať na jednotlivých ministerstvách sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Ministerstvá dostali úlohu, aby do konca mesiaca predložili návrhy na zníženie počtu svojich zamestnancov.

„Sú tu ministerstvá, na ktorých sa nacicali rôzni dohodári, ktorí brali veľké platy za nič. To stálo milióny eur. Napríklad na ministerstve životného prostredia tuším to boli stovky dohodárov. Tých už sme dávno vyhodili. Ideme vyhadzovať ďalších ideme robiť personálne audity, to znamená, urobíme analýzu toho, kto čo robí,“ pokračoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Avizovaných 30 percent to asi nebude

Vo verejnej správe pracuje približne 440-tisíc ľudí. Vláda sa chce zamerať najmä na ministerstvá a im podriadené orgány. Vojakov, policajtov alebo úradníkov v klientských centrách by sa prepúšťanie týkať nemalo.

„My sme nečakali na úlohu vlády. Už od začiatku sme okresali počet prebytočných zamestnancov o sto a ešte aj o sto ďalších dohodárov. Zároveň pripravujeme personálno-procesný audit, ktorý objektívne vyhodnotí do akej miery môžeme vstúpiť do stavu zamestnancov,“ uviedol šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Ministri však pripúšťajú, že v konečnom dôsledku sa stavy neznížia o avizovaných 30 percent. Ide podľa nich skôr o symbolický krok šetrenia.

„Rezort školstva je napnutý. Máme aj ďalšie podriadené organizácie, kde sme identifikovali zbytočné alebo nadbytočné niektoré dohody o pracovnej činnosti. Z hľadiska kvantifikácie finančných prostriedkov, určite to nie je žiadna významná časť, toho čo potrebujeme v rámci konsolidácie docieliť,“ priblížil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Opozícia hovorí o čistkách

Na platy vo verejnom sektore ide momentálne viac ako 10 miliárd eur. Podľa opozície je to najväčšia položka, z ktorej sa dá reálne ušetriť.

„Ale aj to treba robiť premyslene, citlivo a odborne. Nie tak, že z večera do rána si povieme, že vyhodíme tretinu zamestnancov verejnej správy, lebo skolabujú služby, ktoré verejná správa má dodávať. Ja sa obávam, že presne to sa deje a udeje sa, že to ministri a šéfovia štátnych inštitúcií využijú, aby sa zbavili nepohodlných ľudí,“ povedal šéf hnutia PS Michal Šimečka.

„My sme to robili na ministerstve školstva, kde sme sa rozlúčili s desiatkami zamestnancov v rámci jednotlivých organizácii. Je to také úsmevné, keď toto povie Robert Fico, ktorý predtým pár mesiacov odsúhlasil ministerstvo športu, kde bude niekoľko desiatok až stoviek zamestnancov,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Viac zamestnancov potrebuje PPA, ktorá spadá pod rezort pôdohospodárstva. Vláda ešte minulý týždeň schválila, aby prijala 70 nových pracovníkov.

„To nebude navyšovanie, toto navyšovanie musí byť spojené aj so znižovaním stavu pracovníkov na ministerstvách a ústredných orgánov štátnej správy,“ vysvetľoval minulý týždeň Fico.

O pripravených návrhoch na zoštíhlenie štátnej správy by ministri mali rokovať na špeciálnom zasadnutí vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko