Na hlavný obsah

Nikto nehovorí, že Rázsochy nebudú, hovorí Z. Dolinková. To, že tam nemocnica byť nemá, je jasné 20 rokov, oponuje T. Szalay

Nemocnica sa postaví, lokalita je otázna.

Nikto nehovorí, že Rázsochy nebudú, hovorí Z. Dolinková. To, že tam nemocnica byť nemá, je jasné 20 rokov, oponuje T. Szalay
Tomáš Szalay a Zuzana Dolinková Foto: RTVS

Nikto nehovorí o tom, že Rázsochy nebudú, zdôraznila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v relácii Sobotné dialógy. Člen zdravotníckeho výboru Tomáš Szalay (SaS) sa v relácii vyjadril, že už viac ako 20 rokov zrejmé, že nemocnica na Rázsochách nebude.

Na otázku, či bude univerzitná nemocnica na Rázsochách, alebo v Ružinove, ministerka Dolinková zatiaľ nemá odpoveď. Vyjadrila sa, že o tom rozhodne vláda. Dolinková pripomenula, že tému komunikuje s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a s ďalšími kolegami z vlády. Verejnosť však bude môcť informovať až vtedy, keď „o tom uznesením rozhodne Vláda Slovenskej republiky“.

Dolinková uviedla, že situácia v Bratislave sa zmenila, a tieto zmeny treba zohľadniť pri rozhodovaní o novej univerzitnej nemocnici, ktorá sa má zároveň stať koncovou nemocnicou pre občanov Slovenska. Medzi dôležité faktory pritom patrí aj existencia nemocnice Bory.

Konšpirovanie o Rázsochách

Dolinková zdôraznila, že „nikto dnes nehovorí o tom, že Rázsochy nebudú“. Podľa ministerky ide v takom prípade o konšpirácie. „To, že budeme stavať novú národnú univerzitnú nemocnicu v Bratislave, tým, že sa ukončila zmluva o dielo so súčasným poskytovateľom projektovej dokumentácie, neznamená, že tie Rázsochy nebudú alebo že ideme proti tomu,“ zhrnula Dolinková. Zopakovala, že o ďalších krokoch bude informovať až po rozhodnutí vlády.

Podľa Dolinkovej je už „vládou rozhodnuté“, že nemocnica sa postaví. Ale či sa zmení lokalita a kto bude nemocnicu stavať, je ešte na ďalšom rozhodovaní.

Téma vykopaná z hrobu

„To, že nemocnica nemá byť na Rázsochách, to je zrejmé už viac ako 20 rokov. Rudolf Zajac, vláda Mikuláša Dzurindu, druhá vláda Mikuláša Dzurindu povedala, že tam tá nemocnica nemá šancu byť, lebo už je to premlčané a morálne zastarané,“ uviedol Tomáš Szalay. Nevie, „prečo sa to vykopalo z hrobu“ a táto téma znovu „chvíľku žila“.

Szalay zhrnul, že všetky analýzy, ktoré sa k Rázsochám urobili počas minulej vlády, ignorovali existenciu nemocnice Bory.

Szalay potvrdil, že v kritike minulej vlády sa zhodne s ministerkou Dolinkovou. „V programovom vyhlásení Matovičovej vlády bolo napísané, že postavíme Rázsochy a prijmeme na to špeciálny zákon Lex Rázsochy, a do piatich rokov budú hotové. A čo sa urobilo? Nič,“ zhrnul Szalay. Strana SaS, ktorej je dnes Szalay členom, podľa neho nemala na tému Rázsoch dosah, pretože rezort zdravotníctva spadal pod hnutie Igora Matoviča OĽANO, respektíve Slovensko.

Podľa Szalaya tým, že máme na Slovensku neustále výmeny lídrov, manažérov v štátnej správe, tak sa komplikované projekty, ktoré sa nedajú dokončiť za rok alebo za dva, ale prechádzajú cez niekoľko volebných období, veľmi ťažko dokončujú. Szalay si myslí, že toto je „primárny problém“. Preto podľa neho nemáme diaľnicu do Košíc ani elektronické zdravotníctvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko