Na hlavný obsah

Novinka v martinskej nemocnici: Život uľahčí detským pacientom aj lekárom

Bezdrôtové prístroje kúpili vďaka daru od žiakov základnej školy.

Novinka v martinskej nemocnici: Život uľahčí detským pacientom aj lekárom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Klinika detí a dorastu Univerzitnej nemocnice v Martine monitoruje pacientov cez bluetooth sondy. Tí môžu byť vďaka tomu samostatnejší. Oproti štandardným zariadeniam majú odborníci k dispozícií aj históriu nameraných hodnôt.

Vďaka bezdrôtovému monitorovaciemu zariadeniu sa môžu pacienti na oddelení voľnejšie pohybovať.

„Môžem sa hýbať bez toho, aby som bola pripútaná. Keď potrebujem ísť na toaletu, nemusím zvončekom zavolať sestričku, aby ma odpojila,“ povedala pacientka Natália.

Systému bezdrôtového monitorovania detských pacientov sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Pacient nosí prístroj na ruke. Zariadenie zaznamenáva všetky životne dôležité funkcie. Lekári môžu namerané hodnoty kontrolovať aj na diaľku cez monitor.

„Vieme ho sledovať s tým, že nie je pripútaný na izbe. Má voľnosť pohybu. Dokážeme ho monitorovať na celom oddelení. Máme ho v podstate pod kontrolou,“ priblížila manažérka dennej zmeny na Klinike detí a dorastu UNM Katarína Lábska.

„Podľa informácií, ktoré mám, sme asi prvé pediatrické pracovisko, ktoré využíva tieto bluetooth sondy,“ vysvetlil vedúci oddelenia dojčiat a batoliat UNM Tomáš Turčan.

Sledovanie vitálnych funkcií spätne

Hodnoty namerané cez bluetooth sondy dokážu lekári skontrolovať aj spätne. „Vieme detailne rozobrať vitálne funkcie u detského pacienta, ktorého máme aktuálne na oddelení až 96 hodín dozadu. Približuje nám to štandardné detské oddelenie jednotkám intenzívnej starostlivosti,“ dodal Turčan.

Klinika detí a dorastu UNM zakúpila dve takého monitorovacie zariadenia za vyše 1 600 eur vďaka daru od žiakov základnej školy. Tí peniaze vyzbierali na školských vianočných trhoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny