Na hlavný obsah

Nitrania sa sťažujú na problémových ľudí bez domova. Radnica hľadá riešenie

Chcú pre nich zriadiť miestnosť na kontrolované pitie alkoholu.

Nitrania sa sťažujú na problémových ľudí bez domova. Radnica hľadá riešenie
V Nitre majú problém s bezdomovcami. Foto: RTVS

Sťažnosti obyvateľov Nitry na neprispôsobivých ľudí bez domova rieši radnica spolu s mestskou políciou a katolíckou charitou. Chcú pre nich rozšíriť nízko-prahové centrá a zriadiť miestnosť na kontrolované pitie alkoholu.

Obyvatelia najväčšieho nitrianskeho sídliska upozorňujú mesto na ľudí bez domova. Na sociálnych sieťach píšu o rušení nočného pokoja a o neporiadku, ktorý po sebe nechávajú.

„Na sídlisku Klokočina registrujem v posledných dvoch týždňoch zvýšený pohyb ľudí bez domova a zároveň aj sťažnosti obyvateľov,“ priblížila poslankyňa MsZ v Nitre Martina Dubaiová.

Neprispôsobivým bezdomovcom v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Obyvatelia Nitry sa sťažujú na hluk, hádky a porozbíjané sklo. Riešenie hľadá radnica spolu s katolíckou charitou a mestskou políciou.

„Musíme vždy citlivo posudzovať, či skutočne došlo k narušeniu verejného poriadku. Pokiaľ áno, situácia sa rieši. Sú z miesta vykázaní,“ uviedol zástupca veliteľa Mestskej polície v Nitre Eduard Vince.

Miestnosť na kontrolované pitie

Odbor sociálnych služieb Nitry, mestská polícia a charita apelujú na verejnosť, aby ľudí bez domova rešpektovala a nevolala políciu len preto, že sedia na lavičke. Chcú pre nich rozšíriť kapacitu nízkoprahových zariadení.

„Aby sme mali miesta v nocľahárni, v útulkoch,“ priblížila vedúca Domu charity sv. Rafaela, Diecézna charita Nitra Klára Labošová.

Okrem toho v Nitre uvažujú, že pre ľudí bez domova otvoria miestnosť na kontrolované pitie alkoholu, tak ako to majú štyri roky napríklad v Brne.

„Ľudia bez domova, ktorí by inak obťažovali verejnosť na ulici, sa stretnú na tomto mieste. Dostaneme to ako keby pod kontrolu,“ tvrdí hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

„Naši sociálni kurátori sa snažia ľuďom bez domova tieto možnosti aktívne ponúkať. Snaha tu, samozrejme, je. Ten problém sa nedá vyriešiť lusknutím prsta,“ upozornil hovorca Magistrátu mesta Brno Filip Poňuchálek.

Medzi návrhmi, ktoré najbližšie dostane mestské zastupiteľstvo, je aj zriadenie zariadenia opatrovateľskej služby pre dlhodobo chorých ľudí bez domova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny