Na hlavný obsah

Nitriansku hradnú jaskyňu by mohli čoskoro sprístupniť verejnosti. Na ťahu je envirorezort

Sprístupnia však len jej časť.

Nitriansku hradnú jaskyňu by mohli čoskoro sprístupniť verejnosti. Na ťahu je envirorezort
Vstup do nitrianskej hradnej jaskyne. Foto: RTVS

Časť 40-metrovej nitrianskej hradnej jaskyne čoskoro sprístupnia verejnosti. Návrh aktuálne posudzuje rezort životného prostredia. Záujem turistov o túto puklinovú jaskyňu zo štvrtohôr vzrástol po nedávnej revitalizácii hradného kopca.

Turisti sa do lesoparku na hradnom kopci v Nitre vrátili, až keď ho mesto dalo pred niekoľkými mesiacmi revitalizovať. Čoskoro budú môcť vojsť aj do doteraz oficiálne neprístupnej jaskyne. „Komunikujeme so Slovenskou správou jaskýň, aby takéto poklady boli otvorené pre verejnosť,“ informoval primátor Nitry Marek Hattas.

Sprístupneniu časti nitrianskej hradnej jaskyne sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Koordinátor starostlivosti o jaskyne hovorí, že predvlani jaskyňu vyčistili a vyhodnotili ako perspektívnu na sprístupnenie. So sprievodcom v nej nerátajú, dajú do nej informačnú tabuľu. „Jej dĺžka je 40 metrov, pohyb v prvom úseku jaskyne s dĺžkou 10 metrov nie je náročný,“ uviedol Igor Balciar zo Správy slovenských jaskýň s tým, že práve preto sprístupnia iba ten.

Ďalšiu časť jaskyne zamurovali. Správa slovenských jaskýň hovorí, že pre verejnosť nie je táto časť bezpečná. „Priestory, aby sa mohli sprístupniť, musia spĺňať bezpečnostné podmienky. Aj členitosť priestorov, aj nižšie časti to neumožňujú,“ pokračoval Balciar.

Archeológ upozorňuje, že hľadanie tureckého pokladu pred 80 rokmi jaskyňu poškodilo. „Keď sa tam robil revízny výskum, tak v tom výkopku vyhádzanom z jaskyne sa našli nejaké kamenné štiepané nástroje zo staršej doby kamennej, aj jedna železná slovanská hrivna,“ priblížil archeológ SAV v Nitre Peter Bednár.

Sprístupneniu jaskyne chýba už iba súhlas envirorezortu. Svoje stanovisko vydá v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny