Na hlavný obsah

Na Gemeri pribudla adrenalínová atrakcia: Nová zipline dráha je stovky metrov dlhá a prepája obľúbené pamiatky

Je to najdlhšia zipline dráha v Košickom kraji a druhá najdlhšia na Slovensku.

Na Gemeri pribudla adrenalínová atrakcia: Nová zipline dráha je stovky metrov dlhá a prepája obľúbené pamiatky
Na snímke zipline dráha v Gombaseku. Foto: RTVS

Na Gemeri pribudla nová adrenalínová atrakcia. V Gombaseku otvorili zipline dráhu. Prepája známu jaskyňu zapísanú do zoznamu UNESCO s obnovenou kúriou Andrášiovcov a areálom bývalého kláštora. Verejnosti ju sprístupnia v máji.

Má takmer 500 metrov a je to najdlhšia zipline dráha v Košickom kraji a druhá najdlhšia na Slovensku.

Nastupuje sa na vyhliadkovej veži neďaleko známej jaskyne a vystupuje pri bývalom pavlínskom kláštore.

Novú zipline dráhu na Gemeri si obzrela redaktorka Martina Beshirová v Správach RTVS:

„Vynikajúce, odporúčam každému, fakt super. Som rád, že to máme, podľa mňa to pomôže turizmu,“ pochvaľoval si jeden z návštevníkov.

„Takto sa nám podarilo prepojiť jaskyňu, ktorá je preslávená UNESCO pamiatka, s tými našimi národnými kultúrnymi pamiatkami, ktoré taktiež stoja za to, aby ich ľudia navštívili,“ uviedol predseda OZ Pre rozvoj Gombaseku Örs Orosz.

Návštevníci si môžu z vtáčej perspektívy pozrieť rozľahlý areál Gombaseckého údolia. Od kempingu až po obnovené historické pamiatky.

„Gemer je naozaj perlou Košického kraja, ale chýbali nám tu atrakcie a toto je jedna z nich. Je to vlastne lanovka, na ktorej sa nesedí, ale na ktorej sa visí. Človek môže užiť slobodu alebo dobrodružstvo a navnímať krásnu prírodu,“ podotkla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Turisti si môžu pozrieť aj obnovené ruiny pavlínského kláštora zo 14. storočia či nové múzeum v kúrii Andrášiovcov. Rekonštrukcia tejto budovy nedávno získala divácku cenu Fénix za najkrajšie obnovenú pamiatku na Slovensku.

„Táto lokalita má obrovský potenciál a my to chceme ukázať. V podstate zviditeľniť potenciál celého údolia,“ podotkol Örs Orosz.

Dráhu podporila samospráva

Zipline dráhu finančne podporil sumou 200-tisíc eur Košický samosprávny kraj cez dotačný program Terra incognita.

„Tá prax ukázala, že jednoznačne tieto projekty treba a keďže sme jedným z tých menej rozvinutých regiónov alebo krajov, tak jednoducho zatiaľ trh nevie vygenerovať zo svojich zdrojov takéto investície. Kým tomu tak je, tak musí pomáhať minimálne samospráva,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (nezávislý).

Nová atrakcia bude pre verejnosť sprístupnená od mája počas víkendov. V letnej sezóne každý deň okrem pondelka, rovnako ako Gombasecká jaskyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny