Na hlavný obsah

Nový mýtny systém: Neschopnosť štátnych úradníkov dohodnúť sa štát stálo 100 miliónov eur, tvrdia dopravcovia

Štát zaplatí za nový mýtny systém 13,8 milióna eur.

Nový mýtny systém: Neschopnosť štátnych úradníkov dohodnúť sa štát stálo 100 miliónov eur, tvrdia dopravcovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dodávateľom nového mýtneho systému pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) sa stala česká firma CzechToll. Úrad pre verejné obstarávanie o tendri rozhodoval v priebehu 1,5 roka celkovo trikrát. Podľa dopravcov neschopnosť štátnych úradníkov dohodnúť sa navzájom zapríčinila, že štát prišiel o 100 miliónov eur.

Štát zaplatí za nový mýtny systém 13,8 milióna eur. Systém bude majetkom štátu a spoločnosť CzechToll ho bude päť rokov technologicky podporovať.

„Predpokladáme, že mýtny systém bude dokončený najneskôr do konca roka 2025. Nakoľko k tejto lehote treba prirátať aj testovanie, uvedenie do prevádzky a výmenu palubných jednotiek, ktoré budú kompatibilné s novým systémom,“ informoval hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

„Dodávame nový systém, zo zmluvy máme lehotu 13 mesiacov na dodanie systému a potom prebieha dvojmesačné testovanie. Teraz máme 15 mesiacov do ostrej prevádzky,“ uviedol hovorca spoločnosti CzechToll Miroslav Beneš.

Dovtedy bude výber mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť zabezpečovať doterajší prevádzkovateľ výberu mýta, firma SkyToll. Tá nadsluhovala už rok a pol dozadu počas komplikovaného tendra.

Novému mýtnemu systému sa v Správach RTVS venovala Monika Maťová:

„Za 1,5 roka fungovania terajšieho mýtneho systému, dopravcovia a celý štát stratili 100 miliónov eur, ktoré mohli ísť do výstavby diaľnic a ciest. Je paradox, že námietky, ktoré prichádzali si štátni úradníci nevedeli medzi sebou vysvetliť. Systém, ktorý stál 13,5 milióna, sme potrebovali tendrovať 1,5 roka,“ vyhlásil prezident Združenia cestných dopravcov ČESMAD Pavol Piešťanský.

Úrad pre verejné obstarávanie sa bráni

Úrad pre verejné obstarávanie sa bráni. Hovorca vysvetľuje, že tender sa zdržal pre námietku, ktorú podal neúspešný uchádzač. Napokon ju stiahol.

„Je veľmi náročné určiť, kedy účastník verejného obstarávania právo podať námietku zneužíva v snahe bezdôvodne predlžovať proces verejného obstarávania a kedy ju využíva na ochranu svojich práv,“ uviedol hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Jozef Gabík.

„Musím objektívne povedať, že to nie je úplne neobvyklé. Napríklad aktuálne prechádzame so sesterskou spoločnosťou SkyToll vysporiadaním podobných námietok v Chorvátsku. Tendru, ktorý až tiež trvá niekoľko mesiacov,“ dodal Beneš.

Pavol Piešťanský dodal, že kým sa spustí nový systém výberu mýta, štát zaplatí SkyTollu ďalších 100 miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika