Na hlavný obsah

O budúcnosti RTVS rozhodnú poslanci tento týždeň na mimoriadnej schôdzi. Známy je aj termín hlasovania

Mimoriadnu schôdzu odsúhlasilo 85 poslancov.

O budúcnosti RTVS rozhodnú poslanci tento týždeň na mimoriadnej schôdzi. Známy je aj termín hlasovania
Budova RTVS, v ktorej sídli rozhlas. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa novému zákonu o RTVS budú venovať na mimoriadnej schôdzi. Schôdza sa začne v stredu (15. 5.). Hlasovať by sa o novele malo mimoriadne vo štvrtok (16. 5.) o 17.00 h.

Zákonodarcovia si v pléne odsúhlasili aj to, že sa bude rokovať do 20.00 h a skráti sa obedová prestávka. Za hlasovalo 85 prítomných, 11 hlasovalo proti, zdržalo sa 34.

Za tento procedurálny návrh hlasovali aj niektorí opoziční poslanci z SaS. Konkrétne predseda strany Branislav Gröhling, podpredsedníčka Jana Bittó Cigániková, bývalý predseda Richard Sulík, Alojz Hlina, Vladimír Ledecký, Marián Viskupič a Tomáš Szalay. Poslanci ostatných opozičných strán sa hlasovania buď zdržali alebo hlasovali proti.

Protest za záchranu RTVS

Opozičné Progresívne Slovensko a SaS v reakcii na zvolanie mimoriadnej schôdze zvolávajú protest za záchranu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). „Postavme sa proti ich barbarskému plánu a ukážme, že si nenecháme ukradnúť slobodné médiá,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

„Cieľ vlády je jediný – urobiť z RTVS dezinformačné médium, kde budú členovia SNS rozprávať o tom, že zem je plochá a že Rusko, ktoré na Ukrajine vraždí nevinných ľudí, je náš priateľ,“ priblížil predseda SaS Branislav Gröhling.

“Ficova vláda nás ťahá preč z Európy, stále viac na východ. Idú presne podľa manuálu autokratov. Likvidujú spravodlivosť, naše zahraničné vzťahy, kultúru aj prírodu, a teraz chcú definitívne ovládnuť aj verejnoprávny rozhlas a televíziu,“ dodal Šimečka.

Slobodné médiá sú podľa neho kyslíkom demokracie. „Ak si ich Ficova vláda podmaní, bude pre nich jednoduchšie zabetónovať sa pri moci,” uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko