Na hlavný obsah

Po páde vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí

Na palube bol aj šéf diplomacie Hosejn Amír Abdollahján.

Po páde vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí
Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu (19. 5.) v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Uviedli to agentúry Reuters and AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu a miestne médiá.

Podľa iránskych médií záchranári objavili telesné pozostatky prezidenta a ministra. Raísí mal 63 rokov a Amír Abdollahján 60. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.            

„Vrtuľník našli, avšak zatiaľ nezaregistrovali nič, čo by vzbudzovalo nádej, že pasažieri sú stále nažive,“ informovala už skôr štátna televízia. Nehoda vyvolala medzinárodný ohlas, množstvo štátov ponúklo Iránu pomoc pri pátracích a záchranných akciách. Tie však komplikovalo nepriaznivé počasie a tma.

RTVS priniesla správy o tragickom úmrtí iránskeho prezidenta a ministra zahraničných vecí v Ranných správach:

NATO vyjadrilo sústrasť

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Hovorkyňa NATO Farah Daklallahová to uviedla v statuse na sieti X, z ktorého citovala agentúra AFP.

Agentúra Reuters informovala, že v súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili už sústrasť lídri viacerých Iránu naklonených štátov vrátane Ruska, Turecka, Sýrie, Egypta, Indie či Číny, ale aj proiránskych militantných formácií – Hizballáhu z Libanonu, Hamasu z palestínskeho Pásma Gazy či húsíjských povstalcov z Jemenu.

Reakcií zo Západu je menej, aj keď Európska únia – prostredníctvom predsedu Európskej rady Charlesa Michela či šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella -, ale aj talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrili sústrasť. K prejavom sústrasti sa pridalo aj Japonsko.

Medzičasom exilová opozičná skupina Národná rada odporu Iránu vo vyhlásení označila Raísího smrť za „monumentálny a nenapraviteľný strategický úder“ pre islamskú republiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet